Изтича срокът за регистрация на коалиции за изборите на 30 юни
Изтича срокът за регистрация на коалиции за изборите на 30 юни / Sofia Photo Agency, архив

Днес изтича срокът, в който коалициите могат да внесат заявления за участие в частичния вот за кмет на Варна.

14 партии бяха допуснати миналата седмица до изборите на 30 юни. Освен парламентарнопредставените  – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“, в напреварата ще се включат също „Либерален алианс“, СДС, Движение България на гражданите, ДСБ, НДСВ. В частичния вот ще участват и  ВМРО-БНД, Новото време, Българска социалдемократическа партия, Движение „Гергьовден“ и Земеделски народен съюз.

Още две политически формации – "Национал-демократична партия" и "Българска социалдемокрация", бяха подали документи, но ЦИК отказа да ги допусне. Политическите сили не бяха представили списък с имената на поне 7 000 избиратели, подкрепящи регистрацията на партията. Те обжалваха пред ВАС решението на комисията, в резултат на което съдът върна за ново произнасяне преписката на "Българска социалдемокрация". Жалбата на другата партия не бе удовлетворена.

На 25 май изтича срокът за регистрация на инициативни комитети за издигане на кандидатури за кметските избори.

Предизборната кампания започва на 31 май, 30 дни преди изборите, и ще приключи в 24.00 ч. на 28 юни. 29 юни ще е ден за размисъл и партиите няма да имат право да агитират избирателите.

Според последните законови промени изборният ден вече започва с час по-късно - в 7 часа, и продължава до 20 часа.

А агитационните материали трябва да бъдат премахнати до три дни след изборния ден.

На изборите през 2011 г. регистрираните кандидати за кмет на Варна бяха 16.  Двама от кандидатите бяха издигнати от инициативни комитети, трима – от коалиции, а останалите – от партии.