/ iStock
В резултат на престъпната дейност, на държавната хазна на Русия са нанесени вреди за над 282.5 млн. рубли
Варненският апелативен съд постанови "домашен арест" за руски гражданин, издирван с червен бюлетин на Интерпол-Москва за укриване на данъци в големи размери, съобщиха от пресслужбата на съда.

Горната инстанция измени определението на Варненския окръжен съд, с което той е бил временно задържан под стража за срок до 40 дни – до провеждането на същинското производство по екстрадицията му.

Алексей А. е бил задържан във Варна на 24 юни по искане на руските съдебни власти. Мъжът (46 г.) е обвинен в укриване на данъчни задължения. Като директор на дружество се сдобива с данните за банкови сметки на фиктивни фирми. Разследван е за сключване на договори, подписване на документи с невярно съдържание и преводи на суми.

Осъдиха най-голямата швейцарска банка заради пране на пари на българската мафия

В резултат на престъпната дейност, на държавната хазна на Руската федерация са нанесени вреди за над 282.5 млн. рубли. Руските власти смятат, че след извършване на престъплението мъжът се е отклонил от правосъдието и се е укрил, което е наложило отправяне на искане за арест с намерение за екстрадиция чрез Интерпол.  
 
Мъжът живее в България от 2017 г., установил е трайни връзки със страната ни, за което са представени достатъчно доказателства. Това, че руският гражданин често е напускал територията на страната трябва да се отчита като потенциална опасност от укриване, смятат от съда.

Съдебният състав прецени, че адекватна е втората по тежест мярка за неотклонение – "домашен арест", като се приложи електронно наблюдение.

Определението на съда не подлежи на обжалване.