Изборът на Марта
Изборът на Марта / netinfo
Георги Михалков, Яна Маринова и Симеон Лютаков в разговор за пиесата, влюбването и прецакването
Изборът на Марта по Жорди Галсеран
97938
Изборът на Марта по Жорди Галсеран
  • Изборът на Марта по Жорди Галсеран
Постановката на режисьора Георги Михалков по текстове на Жорди Галсеран - „Изборът на Марта”, ще бъде представена пред варненска публика предпремиерно на 26 юни. В главните роли на сцената ще излязат актьорите Симеон Лютаков и Яна Маринова. Дни преди представлението тримата гостуват в Дарик радио, за да разкажат повече за пиесата, ситуациите в нея и влюбването, с което трябва да се справят.
 
Георги Михалков:

„Това е една особена пиеса. Трудна, защото е между жанровете. Сериозна и драматична и комедийна в същото време. Това е криминален трилър. Едно предизвикателство, с което се справихме. Оосвен енергия, естественост и очарование пиесата изисква и талант. Сцената е неблагодарна лупа, трябва да си кадърен, за да изглеждаш красив. Яна трябваше да изгради два напълно противоположни образа и тя се справи великолепно. Тръгна с много доверие, изгуби го и успя да си го върне, а плътността на образа на Лютаков е уникална. Представлението не е за изпускане. Това е пиеса – капан до капана, затова и не е поставяна досега у нас, тъй като крие риск да стане нещо пошло”.
 
Яна Маринова в ролята на Марта:

„Пиесата разказва за двама души, които се срещат в непредвидени обстоятелства и между тях пламва любов. Приех ролята заради режисьора и най-вече заради богатия репертоар на Драматичния театър. Освен това обичам Варна, прилича ми на Верона. Репетициите бяха тежки, но се стиковахме перфектно с Лютаков. Минахме през скарване и сдобряване, за да направим ролите. Това не е комедия на ситуацията, но има комедийни ситуации. Влюбването е изненадващо за героинята ми, като шамар, като силно животно, което тя надушва. Следва битка сама със себе си."
 
„Дали пред екран или на сцена, по-добре ми е там, където е готината роля. Искам да играя в театъра. Това, с което сега съм продаваема на пазара на изкуството, след време няма да е същото. А аз не искам да си сменям професията”
 
Симеон Лютаков:

„Играя ролата на прецакан и влюбен. От няколко събрани прецаквания, на финала се получава добър дивидент и за двамата герои. Те се прецакват всеки самостоятелно, в един момент побеждават. Това е една дълбока комедия. В контекста на пиесата справянето с влюбването е напук и нелогично, но житейски достоверно.
 
За мен това беше работа извън клишето, извън това, на което съм свикнал. Не познавах Яна и влязох с настървено любопитство. Всяко препятствие ме привличаше все по-силно. Това те държи жив да работиш до финала”
 
Целият разговор с Георги Михалков, Яна Маринова и Симеон Лютаков е в прикаченото аудио.