Иван Великов: Ще бъда  един от основните критици на Община Варна
Иван Великов: Ще бъда един от основните критици на Община Варна / Дарик Варна

Да бъде един от основните критици на Община Варна. Тази заявка направи новият областен управител Иван Великов, който през последните пет години беше шеф на правната дирекция в общината. „Очаквам от кметската администрация и Общинския съвет тази промяна, за която твърде много се говореше по време на предизборната кампания. Ако не видя реформи, ще критикувам“, категоричен бе Великов на първата си пресконференция като губернатор.

Една от първите задачи, с които ще се заеме, е да провери съществуващите административни и регулаторни режими, въведени от общинските съвети последните години. Намерението му е някои от тях да бъдат отменени, а други – облекчени. „На местно ниво това, което можем да направим, е да видим общинските съвети какво допълнително са въвели, с което са усложнили живота на хората и на бизнеса. И в координация с местната власт тези режими или да бъдат премахнати, или да бъдат облекчени по някакъв начин“, изтъкна Великов.

Друга негова идея е да създаде т.нар. Обществен съвет към Областна администрация, на който варненци да могат да поставят въпроси и да споделят проблемите си. „Концепцията ни все още не е доизбистрена, но смятаме да има няколко съвета в различни професионални  насоки“, коментира той и добави, че те ще имат съвещателен характер.

Областният управител очаква своя втори заместник. Кой ще е той и кога ще бъде назначен, зависи от волята на премиера, каза още юристът.

Новият губернатор не планира кадрови промени в ръководената от него администрация. По думите му чиновниците в Областна управа са дългогодишни служители и си вършат добре работата. „Некадърност и некомпетентност не търпя. Който прояви подобни качества, ще се разделим с него“, добави Великов.

Той заяви също, че няма да бъде назначаван постоянен главен секретар на Областна управа. Съдебната сага с главния секретар Иван Каменски, който беше отстранен от бившия губернатор Данчо Симеонов, все още не е приключила. „Най-вероятно ще продължи до октомври, когато се очаква решение на съда. Дотогава може да назначим временно изпълняващ длъжността“, каза Великов.

Новият губернатор бе попитан следи ли протестите и има ли  прогноза за себе си колко дълго ще остане на поста. „Следя протестите. Хората имат право да протестират. Нека протестират. Това колко време ще бъда областен  въобще не ме притеснява. Важното е с чест и достойнство да мине това време“, сподели Великов. „Аз имам професия – утре ще бъда един от Адвокатската колегия на Варна“, допълни той.

Иван Великов е роден на Ивановден през 1969 г. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „Държа да подчертая, че успехът ми от университета е отличен, за да няма притеснения относно юридическата ми компетентност“, нескромно заяви Великов.

Трудовият му стаж е преминал изцяло във Варна. Работил е почти всичко в съдебната система – следовател, прокурор, съдия. Преди да стане областен управител, беше шеф на правната дирекция в Община Варна.

„Щастливо женен съм втори път. Имам син на 17 години“, сподели още Великов.

На първата пресконференция беше и заместник-областният управител Мерткан Ибрямов.

Той е роден на 14 ноември 1980 г. във Варна. Завършил е Юридическия факултет в Техническия университет в морския град. През последните 9 години с кратко прекъсване е бил заместник-кмет на Вълчи дол. Семеен, с 5-годишен син.