Инжстрой и лошата експлоатация виновни за натрошените плочки на площада
Инжстрой и лошата експлоатация виновни за натрошените плочки на площада / Дарик Варна

Причина за лошото състояние на централния варненски площад е неспазване на изискванията за поставяне на плочките от работниците. Това коментира пред Дарик Таня Бонзанини – представител на фирмата производител. „Проблемът е технически. Когато са правени проектите за подложка, прави се армиран бетон със съответната армировка и дебелина. Ако този армиран бетон не е изпълнен както трябва, може да се получи слягване и тогава каквото и да сложите отгоре, то не може да бъде с очакваните качества”, обясни тя.

Когато от фирмата дошли да проверят как се лепят плочките на площада, екипът установил, че „Инжстрой” не ги полага както трябва. На работниците било показано какви са изискванията. Гостите предупредили, че ако плочките не се лепят по технология, ще има проблеми. Това станало в присъствието на кмета Кирил Йорданов, разказа Бонзанини.

Освен това, във всеки каталог на фирмата пишело до какъв тонаж издържа всеки един вид от плочките. „Когато ние говорихме, на нас ни се каза, че през площада ще минават коли, които ще зареждат магазини и няма да минават тежкотоварни машини. Аз имам приятели във Варна и от тях научавам, че там се движат тежки машини”, каза още тя. Бонзанини обясни, че третирането на плочките със сол и препарати също допринася за рушенето им.

По нейните думи варненският екип, който е договорил сделката в Италия, е постигнал най-ниската давана от фирмата цена заради нейни бъдещи инвестиционни намерения у нас. Цените, които общината е платила, са били занижени с около 20 процента в сравнение с реалните. Освен това Варна получила като подарък 800 кв. м. плочки за централния шадраван.

Бонзанини увери, че плочките, поставени на варненския площад, са първо качество и не са създавали проблеми на други места.