/ iStock/Getty Images
Ветроходна академия "Кор Кароли" възстановява наградата PONTVS EVXINVS (превод от латински - Черно море) за най-бързо пресичане на Черно море от преди 30 години от български екипажи с маршрут Варна - Сочи (Русия) и обратно.

Екипажът на Evil Woman спечели регата „Кор Кароли”

Плаването ще се извърши с идеалната за целта ветроходна яхта Espresso Martini, с екипаж от обучени в сезон 2019 курсисти и техните инструктори: Павлин Надворни, Атанас Стефанов, Елена Банкова, Йордан Николаев, Никола Николов и Георги Боев.

Я
хтата отплава между 12.00 и 14.00 часа от фара на Морска гара. Всички варненци са поканени да наблюдават старта, който ще бъде засечен от регатен съдия и вписан в протокол, а официални гости на изпращането са делегация от Генералното консулство на Русия във Варна.

Плаването е част от честването на 140 години българо-руски дипломатически отношения, като идеята е да се преоткрие този черноморски път за спортни и круизни ветроходни плавания, както от България, така и от Русия.  

Пускат на вода яхта, изцяло построена у нас (СНИМКИ)

Ветроходна академия "Кор Кароли" благодари на Генералното консулство на Русия във Варна, в лицето на Генералния консул Владимир Климанов, за топлото съдействието и оказано сътрудничество в комуникацията с Община Сочи.

В Сочи екипажът ще бъде посрещнат от представители на местната Община и председателя на Краснодарската федерация по ветроходство.