И Общинска полиция ще глобява за неправилно паркиране
И Общинска полиция ще глобява за неправилно паркиране / DarikNews.bg, архив

Служителите на Общинска полиция също вече ще могат да глобяват за неправилно паркиране и използване на аларми. Със заповед на кмета Портних общинските полицаи ще следят и за спазването на правилата задвижение от пешеходците. С тези функции ще продължават да се занимават и екипите на КАТ.

Според заповедта на кмета Общинска полиция има права да използва технически средства за принудително задържане на автомобила, за който не е заплатена дължимата такса за кратковременно паркиране, както и да местят или да наредят да бъде преместено паркирано МПС без знанието на неговия собственик или на упълномощения от него водач.

Актовете, с които се констатират нарушенията, се съставят в 3 екземпляра, като в 10-дневен срок цялата административно-наказателна преписка се предава в дирекция „Финансово-стопански дейности“. Плащането на глобите, наложени с издадените и влезли в сила наказателни постановления, се извършват по банков път или на каса по сметките на община Варна.

Издаването на нормативния акт се наложи, след като МВР ограничи правомощията на част от службите, които работят по контрола за движение по пътищата. Чл. 167, ал. 2 и ал. 3 от закона за движение на пътищата дават правомощие на кметовете да определят на място контролиращите органи.