И детските градини се включиха в учителския протест
И детските градини се включиха в учителския протест / netinfo
Освен училищата във Варна, стачка обявиха и 19 от 48-те детски градини в града. Това съобщи шефът на Общинска дирекция “Образование” Коста Бъзитов.

Исканията на педагозите са сходни на тези, които имат техните колеги в основното и средното образование.

Репортерска проверка на Дарик в детското заведение “Слънчо” показа, че стачката е започнала днес, а родителите на децата са предупредени предварително, че ще работи само сборна група за най-нуждаещите се деца.

Почти целият педагогически персонал стачкува, като от 19 възпитатели не протестират само двама. Въпреки прекратената си служебна дейност, учителите са по работните си места – коментират и активно следят медиите за повече информация от стачния процес.

Месечното възнаграждение на педагозите е между 280 и 380 лева, а директорът на градината получава 400 лева на месец. Исканията на учителите са предимно финансови – за 100 процента увеличение на заплатите, но недоволството е насочено и към организацията и финансирането на детската градина.

Част от родителите са съгласни със стачката на възпитателите, въпреки неудобствата, които им причиняват, и се подписват в знак на подкрепа в списъците на входа на детската градина. Други обаче се оплакаха, че индиректно са били изнудвани да подкрепят стачните действия.

Възпитателите категорично отрекоха да са упражнявали натиск върху родители.