/ iStock/Getty Images
Хората, поставени под карантина на територията на община Варна, вече ще могат да разчитат на патронажна грижа, съобщи днес началникът на социалната дирекция в кметството Таня Василева. Заедно със заместник-кмета Коста Базитов тя представи нов проект, финансиран с над 2,1 милиона лева по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Изпълнението му ще продължи през цялата 2022 година.

На патронажна грижа по проекта ще разчитат възрастни, самотни и хора с увреждания, уточни Василева. По думите й целта е да бъдат обхванати около 500 души. Те ще получават обслужване по домовете си от екип и помощен персонал с обща численост 44 души.

Със средства от проекта ще бъде повишена и здравната сигурност във всички 35 дневни и почасови центрове и социални домове, които работят на територията на общината. Услугата ще обхване 1089 потребители. В социалните заведения ще бъде назначен допълнителен персонал, който ще се занимава с дезинфекцията на помещенията и осигуряването на здравословна среда за клиентите и служителите. В отговор на въпрос на БТА Василева уточни, че в домовете за възрастни хора в общината са ваксинирани над 70 на сто от персонала и потребителите. В центровете, където се оказват почасови услуги, този процент е около 30.

Тази година беше много натоварена за служителите в социалната сфера, допълни зам.-кметът Базитов. По думите му, въпреки трудностите общината е успяла да пусне нови услуги, включително за страдащи от деменция. Броят на хората, търсещи някакъв тип социална подкрепа, се увеличава непрекъснато, допълни Василева. Според нея новият проект също ще помогне за преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от пандемията.
БТА