Хайка тръгва след избягалия пеликан
Хайка тръгва след избягалия пеликан / http://www.yugopolis.ru

Служители на варненския Зоокът започват новата работна седмица с хайка, която ще трябва да открие, подмами и залови избягал преди дни пеликан, съобщава petel.bg. Птицата е избягала преди да бъде подложена на рутинното за вида й подрязване на крилата, заради което е трудно да бъде хваната, обясни управителката на Зоокъта Иванка Стоянова. „В събота получихме сигнал, че птицата е в района на Вълнолома, но при проверка там бяха открити само лебеди. След това ни съобщиха, че пеликана е забелязан в морето в района на „Аспарухово“ и ще се опитаме там да го подмамим с храна, за да излезе на брега и да го уловим“, допълни тя. Стоянова разсея и слуха, че след бягството на първата птица, тя е била последвана и от друг представител на същия вид.

За съжаление, служителите на Зоокъта не разполагат с лодка или друг плавателен съд, който би могъл да улесни търсенето. Почивните дни пък не са подходящи за акцията по залавянето на пернатия беглец, тъй като повечето служители почивали. Стоянова обясни също, че подрязването на крилата на пеликаните се прави не само за да се избегнат подобни ситуации, а и защото едрите птици стряскали посетителите. „Нашите посетители са предимно деца, а когато тези птици разперят криле и разтворят клюн, става доста стряскащо за тях“, коментира тя.

Управителката на Зоокъта препоръча също гражданите, които видят птицата да не се опитват да я заловят. Розовият пеликан е защитен вид, който се нуждае от специфични грижи, а и не е подходящ за домашен любимец. Избягалата птица освен това вероятно е стресирана, което може да я направи агресивна при опитите да бъде заловена.