Гуцанов: В Общинския съвет се вършат безобразия
Гуцанов: В Общинския съвет се вършат безобразия / Дарик Варна

Във варненския общински съвет се се вършат безобразия и се гласуват скандални решения, категоричен беше тази сутрен в ефира на Дарик лидерът на БСП в морската столица Борислав Гуцанов. Между двете заседания на местния парламент той даде няколко примера, за да се мотивира.

Предложението на администрацията да бъде продадена част от Общинския детски комплекс е скандално, заяви Гуцанов. Част от него се реституира, а друга е собственост на общината.  Съдбата на комплекса остана неясна след дълго обсъждане вчера на сесия на местния парламент.
По повод разглеждането на приема на „Годишна програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост 2012 година" пред местните депутати беше повдигнат въпросът за бъдещето на комплекса. Доводи за нуждата от това да се запази сградата на улица „Пушкин" 7 и да се избегне продажба изказа представителка на инициативния комитет за защитата му. Тя посочи, че въпреки че 1/3 от сградата е реституирана, което включва първия етаж, останалите две нива все още се използват за различни занятия.  Защитничката заяви притеснението си, че ако останалата част от зданието бъде продадена, децата няма да има къде да продължат да развиват таланта си и 12-те школи, които се възползват от терена ще останат на улицата.

Според Гуцанов е сгрешена концепцията за бъдещето на детския комплекс. „Трябваше първо да се надстрои Младежкият дом, а общината да купи всичко, свързано с реституцията на имота, а не да продава”, коментира той.

Червеният лидер твърди още, че е недопустимо да се наливат общински пари в ремонти на СУПЦ „Анастасия д-р Железкова”. „През зимата там се събират 30-35 бездомници и клошари, трябва да има рецепция, тъй като е публична тайна какво става. Момичета се прехвърлят в крилото, където са бездомниците, а управата на дома не може да се справи с това”, каза Гуцанов. Според него Министерството на регионалното развитие не дава на Община Варна дължимите 4 млн. лв. по програма „Регионално развитие”, тъй като ремонтът в дома не отговаря на изискванията. „Докога Общинският съвет ще се занимава с този въпрос и кой ще понесе отговорността за това, което се случва там”, попита лидерът на БСП. Според него до края на годината парите по проекта няма да влязат в общинската хазна.

Гуцанов определи като незаконно решението на местния парламент от вчера да се разреши застрояване в курорта „Златни пясъци”. Назначенията на новите бордове на общинските фирми пък нарече политически. Общинският съветник смята, че еманация на незнанието на местните депутати е предложението Графичната галерия да остане на територията на Градската художествена галерия.

В БСП Варна няма брожения, коментира още Борислав Гуцанов. На събиране на актива Граският съвет на партията е изнесъл информация какво се е случило на изборите и какво следва в бъдеще.