Гуцанов: Балотажът във Варна ще е БСП срещу ГЕРБ
Гуцанов: Балотажът във Варна ще е БСП срещу ГЕРБ / netinfo

Изходът на кметските избори ще се реши от балотаж между сегашния кмет Иван Портних, издигнат от ГЕРБ и независимата проф. Анелия Клисарова, подкрепена от БСП. Това мнение изрази във варненския ефир на Дарик градският лидер на червените Борислав Гуцанов. Той призна, че появата на Кирил Йорданов, който също ще се яви на избори, би довела до известен отлив на гласове от проф. Клисарова, но според него очакванията около бившия кмет на Варна са „силно хиперболизирани“.

Варна се нуждае от кмет, който да обедини пространството, затова БСП дава подкрепа на независимата проф. Анелия Клисарова, която се кандидатира за кмет на града, обясни Гуцанов.

„Проф. Клисарова е човек, който знае какво да направи за Варна, безспорен специалист, два мандата успешен ректор на Медицинския университет, министър на образованието. Във Варна няма друг човек с подобна биография като специалист и човек. Фигура, която да е безспорна и обединяваща дясно, център и ляво пространство. Варна още не се е успокоила от преди две години, когато беше свален Кирил Йорданов и кабинета „Борисов“, коментира Гуцанов. Той разкритикува сегашното управление на града като даде пример с изтегления заем от 43 млн. лв.

Според градския лидер на БСП тези пари е можело да се осигурят по европрограми и от държавния бюджет. Гуцанов нарече управлението на Иван Портних „странни и хаотични действия без никаква експертност“.

Според червения лидер женска ръка в управлението само може да бъде в полза на Варна, като даде пример с германския канцлер Ангела Меркел и бившия британски премиер Маргарет Тачър.

„Жените са с такъв характер в тежки моменти - когато има нужда от спокойствие, могат да се справят по-добре. Проф. Клисарова би се справила фантастично в предизборната надпревара, както и като кмет на града. Нуждаем се от подреден град, а жените могат да направят това. Вижте как се управлява Германия от Меркел. Спомнете си кой стабилизира Великобритания в тежък момент – желязната лейди Маргарет Тачър“, коментира Гуцанов.

Проф. Клисарова няма да бъде част от листата на БСП за общински съветници, тъй като е независим кандидат, подкрепен от партията. Така тя би могла да привлече по-широк кръг обществени сектори, изрази мнение Гуцанов.

В новия Общински съвет ще има много нови лица от партията, убеден е политикът, който е водач на листата. 15 души от първите 20 места в нея са под 40 години.
Подобна революция в БСП досега не е извършвана. Партията се нуждае от подмладяване, затова сме заложили на листа с млади хора, експерти, фактори в обществения живот. Във втората част от листата ще бъдат „старите кримки” от БСП“, посочи Гуцанов. Сред новите лица са млади хора като юриста Христо Боев, Милена Георгиева и други.

Ясни са и районните кметове, които БСП Варна ще издигне като кандидати на местните избори. Независимият Пламен Градинаров е предложението за „Приморски“, за „Младост“ от партията са гласували доверие на Йорданка Юнакова, Алекси Алексиев е кандидатът за „Одесос“, за „Аспарухово“ е Мартин Златев. За „Владиславово“ от БСП ще дадат подкрепа на досегашния районен кмет Неделчо Михайлов, който е издигнат от „Нашият град“.

„Той беше добър и успешен кмет. Работили сме с него като общински съветник. Той е интересна фигура - ирационален в действията си, което му печели симпатии като цяло. През тези четири години на управление на района не направи грешки, за разлика от другите кметове. Наложи се като общественик и политик и  израсна много. Смятам, че ще бъде по-успешен с втория си мандат“, каза още Гуцанов.

Той призна, че сътресенията в БСП в национален план се отразяват и на местната структура на партията, но увери, че тя е една от най-стабилните в страната.