Гонят наркоцентър от двора на болница
Гонят наркоцентър от двора на болница / sxc.hu, архив

Центърът за психично здраве във Варна може да остане без база, след като от управата на МБАЛ „Св. Анна“ са изпратили едномесечно предизвестие на ръководството да бъдат освободени ползваните от него помещения – собственост на лечебното заведение. Това съобщи за Дарик управителят на центъра д-р Цветелина Търпоманова.

Тя обясни, че болницата има планове за помещенията, а като основание за поисканото им напускане били посочени и сигнали за извършени престъпления в двора на лечебницата. „Аз нямам информация те да са дело на наши пациенти“, обясни д-р Търпоманова. Тя сподели, че се страхува дейността на центъра да не бъде прекратена, тъй като това би навредило на терапията на наркозависимите.

Към момента алтернативите, които са предложени на Центъра за психично здраве, са две – ДКЦ-тата в Аспарухово и Владиславово. В едното обаче нямало обособен самостоятелен вход за него, а в другото нямали желание да приютят подобен тип пациенти.

Наркозависимите, които се лекуват с помощта на екипа на организацията, са 120. Те страдат от хероинова зависимост и са подложени на метадонова терапия.