Форум среща работодатели с млади специалисти
Форум среща работодатели с млади специалисти / Sofia Photo Agency

Десетото юбилейно издание на форума „Национални дни на кариерата – добра кариера, добър живот”, ще се проведе в понеделник /19 март/ във Фестивалния и конгресен център във Варна. В часовете от 10 до 18 часа младите специалисти ще имат възможност да се запознаят с работата на над 35 компании и кариерни центрове и да получат шанс за реализация.

Най-голямото в страната кариерно събитие ще предложи работни и стажантски места на младежи, които искат да градят кариера в страната. Всеки, който проявява интерес към форума, може да се запознае с различни програми и да се включи в специализирани работилници – „уърк-шопове”. Така на практика фирмите ще покажат каква точно е дейността им в по-големи детайли, обясни един от организаторите на форума Светлозар Петров. В презентациите, които ще се проведат в Зала 1 на Фестивалния комплекс, могат да се включват студенти след предварително записване. Дори да не успеят да заявят желание за участие, те ще бъдат допускани в работилниците.

По фирмите, които са подготвили презентации, може да се съди кои имат сериозни планове да наемат млади специалисти във Варна, посочи Петров. Той разкри още, че в момента най-търсени на пазара на труда са IT-специалистите. Според него в бранша няма криза и дори се забелязва обратната тенденция – места да стоят незаети заради липса на кадри. Добра реализация имат и хората със западни езици в Call-центровете. Очаква се да се повиши интересът на бизнеса към младежите с инженерно образование, коментира още Светлозар Петров и допълни, че все повече фирми у нас разкриват стажантски места, въпреки че това им коства време, пари и допълнително натоварване.

Тази година организаторите очакват във Варна форумът да събере 3-4 хиляди млади специалисти. През годините „Националните дни на кариерата” в морската столица са били посетени от близо 30 000 души. Около 5 000 от тях вече са се реализирали с помощта на форума. Участието в него е напълно безплатно.