Евродепутатът Светослав Малинов сравни Чавдар Трифонов с кмета на Бургас
Евродепутатът Светослав Малинов сравни Чавдар Трифонов с кмета на Бургас / Dariknews.bg

Кандидатът на „Реформатори и патриоти – Решения за Варна“ Чавдар Трифонов е подходящият човек, който чрез своето въображение и лични качества може да помогне за икономическото развитие на Варна и Североизточна България. Това мнение изрази във Варна евродепутатът от Реформаторския блок Светослав Малинов. Той даде за пример кмета на Бургас Димитър Николов, който по негови думи е преобразил града и е успял да привлече европейски и публични инвестиции.

„Не мога да си представя, че ако трябваше да избирам кого да подкрепя в рамките на своето ограничено време, бих пропуснал Чавдар. Още преди старта на кампанията той направи работно посещение в Брюксел и имаше възможност да участва в две конференции, да види отвътре Комитета по регионите, преди да стане кмет, и да получи лична консултация с експерти, свързани с европейските фондове. Радвам се, че виждам част от тези консултации и предложения в неговата предизборна платформа. Това е много важно, защото няма да открива някои неща като стане кмет, а вече предварително има план за това - най-вече концепцията за интелигентния град, високите технологии и намирането на работни места“, аргументира се Малинов.

Според евродепутата ключът към развитието на Североизточна България и подобряването на икономическата ситуация в региона е развитието на Варна. В последните години обаче основни показатели за развитието на града са се влошили и именно това е причината Варна да има нуждата от нов кмет. “Не партийните конфигурации, не личните амбиции, а убийствените факти за Варна и Североизтока са причината да се търсят нови кметове, а разбира се кметът на Варна е ключът към развитието на целия регион“, каза Светослав Малинов.

Основен проблем за Варна и региона по негови думи е липсата на голям европейски проект и неправилното разпределение на средствата, получени от еврофондовете. Той даде пример с изграждането на фонтан на няколкостотин метра от квартал, който няма канализация и контраста между спечелените проекти от София и Бургас и тези от Варна.

„Очакваме големия европейски проект на Варна, с който градът да стане част от добрите практики и да бъде показан в европейските справочници. Ако има такъв ще се радвам да помогна като евродепутат да стане обществено достояние, но засега няма проект, подобен на метрото в София или интегрирания транспорт в Бургас. Варна отсъства, въпреки че има всички дадености - градът има толкова много възможности, че вероятно сегашният кмет се колебае кой проект да реализира.

За нас е важно да има добри и образцови проекти в България - колкото повече, толкова по-добре, защото има настроения в Брюксел, че България получава твърде много средства от европейски фондове и е нужно да докажем, че те се ползват правилно. Засега обаче Варна присъства в лошите практики. Правенето на ремонт на големи съоръжения на цени, близки до изграждането на нови такива, е налице в града. Наличието на фонтан на няколкостотин метра от квартал, който няма канализация, и куп други неща. Усвояването на евросредства често е свързано с неефективност и безполезност за гражданите - например показното харчене на пари за украса на града, а не подобряване на живота на хората“, коментира евродепутатът от Реформаторския блок.

Той изтъкна важната роля на кмета на дадена община за привличането и усвояването на европейски средства. Според Малинов Чавдар Трифонов е от типа: „млади и динамични кандидати“, които са успели да развият общините си. „Радвам се, че задържахме Чавдар в политиката, тъй като проблемът с тези хора не е, че няма да се справят, а че много често бързо си тръгват след един или два неуспеха и несправедливо отношение към тях от страна на партиите и медиите. Много се радвам, че той остана и съм сигурен, че неговата победа ще бъде постигната и веднага ще се усетят резултатите. По този начин Варна ще извърви пътя, по който закъснява в последните години“, завърши Малинов.

Кандидатът за кмет на „Реформатори и патриоти – Решения за Варна“ Чавдар Трифонов увери, че приоритет за него ще е създаването на два големи фонда във Варна –  за подкрепа на стартиращи компании, които да работят по темата за „умния град“, и фонд за подкрепа на малкия и среден бизнес.

„Можем да кандидатстваме по програмата „Юнкер“, за да привлечем средства, които могат да работят и за развитието на морския клъстър и на корабната индустрия. Предстои и във Варна да се търсят възможности за финансиране на голям пътен проект, който подобно на проекта за интегриран транспорт на Бургас да извежда трафика от града. Ще търсим възможности за финансиране за изграждането на технологичен парк, въвеждането на интелигентно осветление и умно сметосъбиране. Нужно е да се постигне и енергийна ефективност не само на жилищните сгради, но и на публични такива – детски градини, училища. Това са част от приоритетите ни и проектите, които искаме да реализираме, за да бъде Варна отново на картата на Европа“, каза Трифонов.