Евксиноград бие по цена на нощувката останалите министерски бази
Евксиноград бие по цена на нощувката останалите министерски бази / снимки: travel.government.bg

Една нощ в лятната резиденция на властта Евксиноград излиза по-скъпо от престой в останалите бази, управлявани от администрацията на Министерския съвет. Това показа  справка в ценоразписа на 5-те бази, предназначени за отдих на министри и депутати.

Евксиноград е сред трите представителни бази на властимащите - другите са в Бояна и Шабла. Две пък са почивните бази - в Слънчев бряг и Пампорово.

Цените на нощувката в Евксиноград варират от 90 до 700 лева, според сградата и сезона, като закуска не е включена. Най-скъпо излиза събуждането през лятото и на Нова година в апартамент-мезонет на Фердинандовата къща. Най-евтино е през пролетта и есента в малък апартамент на Дом „Тунела", като това е единственият вариант да са нощува срещу двуцифрена сума в любимата на министрите лятна резиденция.

Наемането на вила "Чинар" през летните месеци излиза 600 лева. Стотачка по-малко е наемът на вила "Кипарис". Стая лукс в хотел "Манастира" е 120 лева. Толкова е нощувката и в бунгало на брега на морето (300 лева със сауна).

Сред екстрите на резиденцията край Варна са барбекю на брега на морето, басейн, джакузи, фитнес зала, тенис корт, боулинг зала, баскетболно и волейболно игрища, велосипеди, водно колело, водни ски и сърф.

Ето няколко кадъра от Евксиноград:

Евксиноград бие по цена на нощувката останалите министерски бази
netinfo

Евксиноград бие по цена на нощувката останалите министерски бази
netinfo

Евксиноград бие по цена на нощувката останалите министерски бази
netinfo

В същото време нощувката в президентския апартамент в комплекс „Бояна" край София струва 420 лева, с включена закуска. В Шабла наемането за вечер на вила "Море" през юли и август излиза 450 лева, като за август няма свободни места.

По това време на годината почивната база на Министерски съвет в Слънчев бряг предлага нощувки срещу цени от 70 до 110 лева за стая или апартамент. Почивната база в Пампорово не работи през топлите месеци, но от ноември до средата на април там се нощува срещу 35 до 105 лева.

Срещу само 5 лева пък може да бъде разгледано стопанство Евксиноград. Разходката се организира за групи от 7 до 30 човека. Обиколката продължава около час и половина. Съобщение в сайта travel.government.bg обаче гласи, че организираните посещения в стопанството се преустановяват от 19 юли за неопределено време. Но се организират посещения в двореца и в парка, който е паметник на ландшафтната архитектура.

Дворецът в Евксиноград е царска лятна резиденция, строена в периода 1881-1885 г. От тогава е любимо място на българските управници. Намира се на 8 км. от Варна.

Стопанство Евксиноград е разположено на 800 дка, от които 550 дка парк. Сред забележителностите там са царската конюшня "Щала", Фронтон - елемент от покривната конструкция на френския замък "Сент клу", пренесен на части в България през 1890 г., "Слънчевият часовник" - подарък на царската фамилия от английската кралица Виктория, както и оранжерии с над 310 вида растения. Стопанството се слави и със собствена винарска изба и винено бренди „Евксиняк".

От няколко години насам дворецът се превърна в любим декор на много сватби. Тарифата само за наем на уникалното място е няколко хиляди лева. Миналия август сред кипарисите и пищните рози се венча и външният министър Николай Младенов.