Емил Радев: Българските институции са в агония
Емил Радев: Българските институции са в агония / снимка: Dariknews.bg, архив
Емил Радев
73762
Емил Радев
  • Емил Радев

Българските институции са в агония. Парламентът не функционира, а останалите държавни институции са в очакване на предсрочните парламентарни избори. Това е много зле за общините, гражданите и бизнеса, заяви в интервю за Дарик евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев. По думите му, през изминалата над една година Народното събрание не е успяло да намери конструктивния тон.

„Виждаме, че договорките между основните политически сили, направени на Консултативните съвети, не се спазват от управляващите. Вкарват се точки в дневния ред, които не са актуалните за България, за проблемите на българските граждани", изтъкна Радев, който преди да бъде избран за евродепутат, бе варненски народен представител. Той сподели, че не е оптимист за това, че оставащото време до разпускането на Парламента ще се използва наистина в интерес на гражданите.

„Нуждаем се от актуализация на държавния бюджет и този на Здравната каса. Виждаме какво става и с банковия сектор. Не е редно оставащите малко дни на този Парламент да се използват, за да могат управляващите да затвърждават още повече позициите си, в последните дни да правят чистки и да назначават свои хора", посочи Емил Радев.

„За съжаление, това което става в последните няколко седмици, а и всичко това, което става през последната година в България, отеква доста негативно към нашите европейски партньори. Това управление никога не е имало легитимната подкрепа на Европа, защото правителството на Орешарски на практика през целия се период на управление работи въпреки европейските правила, въпреки решенията, които приема Европейския съюз. Разбира се, и в нарушение както на всички правила за усвояване на еврофондовете, така и като говорим за енергийна сигурност се оказа, че ние не изпълняваме Третия енергиен пакет", заяви още евродепутатът.

Критиките, които България получи миналата седмица от Европейската комисия, са за неизпълнени ангажименти на страната ни, нетранспонирани директиви и изтекли срокове. Следват санкции, които ще ги плащат българските граждани, а не управляващите, отбеляза Радев.

„Виждаме какво става и във Варна. Парите за ядрено-магнитен томограф за болница „Света Анна", осигурени още от правителството на Борисов, на практика в момента са отказани от това правителство, въпреки че бяха предприети всички стъпки и документите бяха изготвени", изтъкна още той.

Според единствения варненски представител в Европарламента, най-важният приоритет пред него и останалите родни евродепутати е да се затвърди положителния имидж на страната ни в Европа. „Ние можем да покажем големия потенциал на страната. Можем да докажем на Европа, че можем да спазваме правилата както на родното законодателство, така и на европейското.

Трябва да направим процедурите по усвояване на еврофондовете по-прозрачни и по-лесни, за да може европейската солидарност да стигне до всеки български гражданин, общините и частния сектор, като го направи по-конкурентноспособен. Трябва да се борим с активни мерки срещу безработицата, а не само да се раздават социални помощи, смята евродепутатът.

По думите на Емил Радев, групата на ГЕРБ стои много добре в групата на Европейската народна партия. Голямо признание за качествата на делегацията на ГЕРБ е избирането на Андрей Ковачев за квестор на Европейския парламент, а на Мария Габриел - за заместник-председател на парламентарната група на ЕНП.

Излъчването на българския еврокомисар трябва да стане стане с прозрачна процедура и и ясни критерии, е мнението на евродепутата. Според него са важни както ресорът, така и личността, която ще заеме позицията. „В момента имаме един много доказал се еврокомисар в лицето на Кристалина Георгиева, която доказа себе си през изминалите години и има подкрепата на голяма част от европейските ни партньори. И смятам, че е редно да излъчим за еврокомисар човек, който наистина се е доказал със своята работа", посочи Емил Радев.

До края на септември той ще отвори информационен евроофис във Варна. Чрез офиса варненци и местните институции ще имат по-пряк и по-бърз контакт с Европарламента. „Надявам се да работим ползотворно. Предстоят ни важни месеци и решаващи дни за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата и Европейска младежка столица. Доколкото аз и моят екип можем да бъдем от полза, институциите могат да разчитат изцяло на подкрепата ни", подчерта варненският евродепутат.

Цялото интервю с Емил Радев ще откриете в звуковия файл.