Електронна система за билети ще заработи и във Варна?
Електронна система за билети ще заработи и във Варна? / Sofia Photo Agency, архив

Електронна система за билети ще заработи и във Варна, ако бъде одобрен мащабен проект за модернизиране и развитие на устойчив градски транспорт. Община Варна вече работи по проекта и до края на годината той трябва да бъде подаден директно в Брюксел. В случай че предложението получи “зелена светлина” от ЕС, още следващата година ще започне неговото изпълнение, заяви пред Дарик Петър Радушев, шеф на общинската дирекция „Международно сътрудничество, проекти и програми”.

Проектът е на стойност между 40 и 60 млн. евро, като най-малко 15% от средствата ще бъдат осигурени от Община Варна, обясни кметът Кирил Йорданов.  Вече е избран консултант, с който в началото на юни ще бъдат уточнени направленията, които трябва да бъдат финансирани с тези средства. “От сега може да се каже, че със сигурност с парите ще бъде подменена част от автобусния парк, ще се въведе електронна билетна система и система за контрол и управление на трафика, ще бъде разширена тролейбусната мрежа, ще се изградят велоалеи”, обясни Кирил Йорданов.

От септември 2008-ма година до сега 93 млн. лева евросредства са били усвоени или са в процес на усвояване от община Варна. От тях 42,3 млн. лева са привлечени по оперативни програми, а 25 млн. евро – по програма ИСПА, 96% от които вече са усвоени.

Кметът допълни, че общината е изпратила писмо до премиера Бойко Борисов, в което се отчита за предприетите досега действия за модернизация на пречиствателната станция в к.к. “Златни пясъци”. През декември общината е подала заявление за отпускане 6,9 млн. лева на безлихвен заем от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Идеята е с парите да бъде направено дълбоководно заустване на настоящата пречиствателна станция. В края на януари в министерството на околната среда е внесено предложение за подготовка на проект за модернизация на пречиствателното съоръжение.

Капацитетът ще бъде за над 72 000 еквивалентни жители. Целта е до 2040 г. да бъде в състояние съгласно европейските изисквания да пречиства водите на курортния комплекс. По последни разчети пречиствателната станция трябва да бъде пусната в експлоатация в края на 2014 година.