/ Дарик Варна, архив
Броят на наводненията в България е едва 5 % от броя на пожарите. Щетите, нанесени от наводненията, обаче са 20 пъти по-големи от причинените от пожарите. Това обяви  Людмил Икономов, изпълнителен директор на Института за екологична модернизация. 

Наводненията са сред бедствията, които имат колосално въздействие. Цялото Черноморско крайбрежие  е особено уязвимо от наводнения, изтъкна експертът. Той даде за пример злощастната 2014 г., когато Черноморието даде 18 жертви в резултат на наводнения - 13 във Варна, 3 в Бургас и 2 в Добрич. 

„Тогава загубите бяха 300 милиона лева. Имаше проблеми с туризма, блокирани хотели и прекратени резервации, така че наводненията наистина са бедствие, което е много сериозно за нас”, отбеляза Икономов.  

Експерт: На Варна й липсва система за ранно прогнозиране на екстремални явления

Институтът за екологична модернизация осигурява експертна помощ на Областна администрация при реализацията на проекта „Reconect“: Възстaновяване на екосистемите и намаляване на хидро-метеорологичния риск“ по програма "Хоризонт 2020".

Проектът има за цел възстaновяване на екосистемите чрез природосъобразни решения за намаляване на хидро-метеорологичния риск, което е сред приоритетните области на политиката на Министерството на околната среда и водите в България. Проектът е пряко свързан с изпълнението на Плана за управление на риска от наводнения и на Плана за управление на речния басейн на река Камчия.

Сред дейностите по проекта са разработване на препоръки и оказване на пряко съдействие на крайречните общини при включване на природосъобразните решения от плана в Общите устройствени планове и разработване на пилотен проект за прилагане на природосъобразни решения в реален район, с реална заплаха от наводнения. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК