Дрегер и детектор на лъжата за съветниците поиска Марешки
Дрегер и детектор на лъжата за съветниците поиска Марешки / netinfo

В началото на всяко заседание на Общинския съвет местните парламентаристи да бъдат проверявани за алкохол и наркотици и да бъдат подлагани на детектор на лъжата, за да се установи дали не са подкупени да гласуват "за" дадено решение. Това поиска общинарят Веселин Марешки от трибуната в зала „Пленарна”. Повод за изказването му беше поредният опит за нарушение на правилника за работата на Общинския съвет. Колегата му от "Нашия град" Неделчо Михайлов го допълни, като каза, че трябва да има и психотест.

Днешното заседание на местния парламент започна на ръба на кворума. Два гласа не достигнаха да бъде прието предложението за сливане на дирекциите „Образование” и „Младежки дейности и спорт” в една. Това накара заместник-кмета по образованието Коста Базитов с известно закъснение да поиска прегласуване на решението. „С обединение на дирекциите ще се намали числеността, ще се направят икономии и ще се премахнат дублиращи дейности”, аргументира се Базитов.

Пламен Начков от БСП веднага се възпротиви на искането, тъй като то е в нарушение на правилника. "Защо не го поискахте веднага, а след като вече са приети още две точки", попита червеният общинар.
Доц. Костантин Трошев на свой ред заяви, че е разумно точката да се прегласува, защото е в интерес на варненци.

Дебатите в залата ядосаха председателстващата заседанието Снежана Донева, която отсече, че няма да има повторно гласуване на решението. "Дават ни по телевизията. Хората казват, че такъв цирк няма никъде", каза Донева.