Доброволци ще защитават безплатно правата на моряците
Доброволци ще защитават безплатно правата на моряците / Дарик Варна

Доброволци ще оказват безплатна помощ на варненски моряци, изпаднали в беда. Това ще става в новия Център за медиация и работа с морската общност. Той започва да функционира от днес в сградата на Българската морска камара и ще приема всички, нуждаещи се от подкрепа всеки вторник и четвъртък. Звеното се състои от ръководство и млади хора, които искат да се развиват в областта на морското право. Те ще приемат сигналите и ще търсят връзка с компетентните институции, за да се търси своевременно вариант за решаване на проблема.

Целта е центърът да се утвърди като място, където моряците и техните близки да търсят помощ и подкрепа. В много случаи те не сигнализират веднага при възникване на проблем, а често нямат и възможност да защитават правата си. Стига се до дълги и финансово натоварващи съдебни процедури. Затова основната цел на центъра е те да се избегнат чрез постигане на споразумение между страните, коментира председателят на Морската камара кап. Богдан Богданов.

Заради задълбочаващата се стагнация в областта на морския бизнес много доставчици на морски услуги остават без заплащане, а екипажи на кораби - без възнаграждение. Българската морска камара е направила опит да се създаде Арбитражен съд, но след неуспех е започнала да търси друг вариант, за да се решават справедливо подобни спорове. Освен това, пречка са и пропуските в българското законодателство, които също са причина моряците трудно да защитават правата си, обясни адв. Христо Раев от Морската камара.

В новия център морската общност може да търси помощ във връзка с данъчни проблеми, уреждане на финансови взаимоотношения, митнически въпроси, отношения между фирмите, обезщетения при инвалидност и смърт.