Дни на българските занаяти събират майстори от цялата страна във Варна
Дни на българските занаяти събират майстори от цялата страна във Варна / снимки: Grand Mall

Майстори на традиционни български занаяти от цялата страна представят своите умения на започналите във Варна Дни на българските занаяти. Събитието се организира от най-големия търговски център в града - Grand Mall и радва посетителите с пъстри щандове, отрупани с ръчно изработените произведения на занаятчиите.

Участниците в тази своеобразна витрина на българските занаятчийски умения споделят, че комплексът е единственото място във Варна, където на закрито и при отлични условия за търговска дейност могат да покажат своите автентични изделия. Това дава възможност на майсторите единствено в Дните на занаятите да предлагат своята уникална продукция на специални цени.

Дни на българските занаяти събират майстори от цялата страна във Варна
netinfo

Черги, китеници, чанти, плетива, накити от естествени материали и множество сувенири грабват погледа на варненци и гостите на града, а майсторите всеки ден правят атрактивни демонстрации на закрито под покрива на Grand Mall

Изключителна атракция, особено за чуждестранните туристи, представляват всекидневните демонстрации. На живо може да се наблюдава как на автентичен стан нишка по нишка се ражда шарена черга, как се бродират фини дантели, как се създават накити. Интересът на деца и младежи пък обнадеждава майсторите, че ще намерят в тяхно лице последователи и че българската традиция ще бъде предадена на следващите поколения.

Дни на българските занаяти събират майстори от цялата страна във Варна
netinfo

Сред произведенията на опазената национална традиция са тъканите черги, китеници и чанти на Студио Дзев и православните икони, инкрустирани с полускъпоценни камъни, на Зограф Лазар.

Съвременен прочит на занаятчийството дават дамските аксесоари от кожа на кожено ателие Фотеви. За дамите са и ръчно рисуваните шалове от коприна и шифон в техника батик на Тодор Тодоров, и многофункционалните плетива на Анета Драганова от фирма Вуду.

Фолклорен сувенир от Варна гостите на града ще намерят на щанда на фирма Парвас, ще открият и още много ръчно плетени дантели, бродирани покривки, бижута уникати, керамика, картини и витражно стъкло, съставящи пъстрата лятна картина на Дните на българските занаяти, които продължават до 31 август на етаж 1 в Grand Mall.