/ dariknews.archive
ДКЦ „Чайка“ се присъедини към националната кампания за превенция на рака на гърдата, като обявява безплатни мануални и ехографски прегледи на млечни жлези. Инициативата е по случай 19 Октомври – Световния ден за борба с рака на гърдата.

За втора поредна година ДКЦ „Чайка“ се включва със социална инициатива в отбелязването на тази дата. През миналата година над 400 пациентки се изследваха в кампанията за ехографски и мамографски прегледи. Статистическите резултати от изследванията показаха, че при близо половината от изследваните се наблюдават някакви мастопатични промени в структурата на гърдата. При тези изменения не става въпрос за заболяване, а за състояние, изискващи редовни контролни прегледи. Бройката на засегнатите расте успоредно с възръстта на изследваните. При 9 от изследваните пациентки бяха открити изменения, които налагат незабавни изследвания, за да се потвърди или отхвърли лошата диагноза рак.

Според съвременните проучвания при една на всеки осем жени има реален риск от заболяване. Сред рисковите фактори се нареждат расовата принадлежност (бялата раса е по-силно засегната), късната първа бременност (след 35 годишна възраст), генетични мутации в определени гени и фамилната предразположеност.

Най-важният от методите за откриване на болестта е самоизследването. Всяка жена може и трябва редовно да преглежда гърдите си като следи за промяна във формата и големината, появата на бучки, хлътнали или изпъкнали участъци, болка и промени в кожата на гърдите и зърната.
Ехографията е лесен, бърз и ненатоварващ с йонизиращо лъчение метод, който може да даде информация за положението и структурата на раковите образувания, както и дали са въвлечени подмишничните лимфни възли. Препоръчва се при пациентки до 35-40 годишна възраст. Когато има съмнение за заболяване, пациентките се насочват за мамография и допълнителни изследвания.

Колкото по-рано се хване ракът на гърдата, толкова по-благоприятна е прогнозата, затова лекарките призовават жените да не се страхуват, да бъдат отговорни и да поемат грижата за себе си в собствените си ръце.