Депото в Провадия - готово след поне година и половина
Депото в Провадия - готово след поне година и половина / netinfo

Капацитетът на депото за отпадъци в Шумен, където се предвижда да се извозват боклуците от 8 варненски общини след 16 юли, ще се изчерпа до края на годината. Това съобщи в ефира на Дарик-Варна Георги Янев, кмет на една от засегнатите общини – Провадия.

Според плана за извозване на отпадъци на Министерството на околната среда и водите, депото за отпадъци в шуменския квартал „Дивдядово" трябва да поеме боклука и на 8 общини от област Варна, които към момента нямат изградени регионални депа. Това заяви вчера зам.-кметът по строителство и екология на Шумен инж. Иван Йонков. „Принципно не сме съгласни на депото да се извозват отпадъците на още 8 общини, защото то не е проектирано за такива количества", заяви Йонков.

Проектът за строителство на сметище в Провадия се забавя и депото ще бъде факт най-рано след година и половина, допълни Янев. По думите му, в момента се обсъждат алтернативни варианти за извозване на боклука.

За поетия ангажимент на страната ни към ЕС кметовете на засегнатите общо 9 общини от варненско са били предупредени миналата седмица. “Знаем за споразумението отдавна, но се надявахме, че Министерството на околната среда ще предприеме някакви действия”, коментира още Георги Янев. Според него, за да се намерят алтернативни решения за боклука на общините, е необходима добра координация между двете ресорни министерства – на регионалното развитие и на околната среда.