Дават на граждани право да се изказват по време на общински сесии
Дават на граждани право да се изказват по време на общински сесии / Дарик Варна, архив

При поискване от страна на граждани, те да имат право да се изказват, отправят питания, становища и предложения по време нa общински заседания. Питанията да са свързани с компетентността на Общинския съвет, кмета или общинската администрация. Изказванията да са от поставени в зала „Пленарна" микрофони и да са в рамките на регламентираното време за изказване на съветниците.

Това гласи предложение за промяна в Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет. Предложението е на председателя на местния парламент Николай Апостолов и утре предстои да бъде изпратено за разглеждане от временната комисия "Изработване проект на Правилник за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодеиствието му с общинската администрация".

В Правилника да бъде добавен нов текст, според който „за действията си, с които общинският съветник е гласувал срещу интересите на гражданите от община Варна и тяхното благоденствие, същият носи лична наказателна отговорност съгласно Наказателния кодекс". Текстът е част от клетвата, която всеки съветник полага в началото на мандата, уточни Диана Стефанова. Вкарването му в Правилника е продиктувано от исканията на гражданите, обясни общинският председател на среща с представители на протестиращите варненци.

В резултат на протестите през последния месец и поставените искания, гражданите ще получат още една възможност да контролират процесите в общината. При отварянето на офертите за обществените поръчки ще бъде допуснат да присъства представител, излъчен от гражданите, обяви временно изпълняващият длъжността кмет доц. Христо Бозов. Той обеща да осигури такава възможност в рамките на своите правомощия на временен градоначалник. При заявено искане, граждански представител може да присъства и на проверката в „Инвестиционна политика". Проектозаповед на доц. Бозов предвижда в общинското предприятие да бъде направен одит.

Голяма част от присъстващите на срещата граждани обаче не можаха да чуят предложените от местните управници предложения. Продължилата близо 3 часа среща повтори сценария от предходната среща на протестиращите с местните управници. Голяма част от времето премина в нападки между двете групи граждани. Едните обвиниха другите, че не представляват всички варненци, а другите обявиха първите за манипулирани.

Присъстващите 15-ина общински съветници, начело с техния председател, бяха нападнати с искания за оставка и избори едновременно за кмет и нов градски парламент. Изказванията бяха прекъсвани и заглушавани с аплодирания и викове "Оставка" на групата около неформалния лидер на протестиращите Иван Петров.  „Стига популизъм, вадете оставки", крещяха някои от присъстващите.

"Не мога да гарантирам, че всички 51 съветници от различни партии ще си подадат оставките. Ако имате нещо срещу конкретни хора в съвета, нека помислим как да си отидат те", заяви Николай Апостолов.

Нашата политическа сила доказа, че не се държи с две ръце за властта", бяха думите на Иван Портних, съветник и областен лидер на ГЕРБ. Той призова присъствалия на срещата Веселин Марешки и градския лидер на БСП Борислав Гуцанов да подпишат декларация, с която да носят отговорност за това, което ще се случи докато няма Общински съвет. В отговор Марешки заяви, че е готов да подпише. Бизнесменът също призова съветниците да подадат оставки: "Всички са виновни, аз също - всички трябва да си ходим".

"Днес искаме оставката на този съвет, утре ще поискаме на следващия, после на шефа на Градска болница, и така ще стигнем до оставката на Меркел и Обама", заяви Христо Димитров, представител на другата група граждани.

Чуха се искания местният парламент да взема по-важните решения с референдум, на общинския сайт да се публикуват всички договори със сметопочистващите фирми, да се промени закона така, че всеки във властта да носи персонална отговорност, и др. Без да чуе предложенията на общинския председател, шумната група около Иван Петров напусна по команда зала "Варна".

Избори за нов кмет на Варна може да има най-рано на 30 юни, обяви зам-председателят на Общинския съвет Владимир Тонев. Президентът не може да насрочи вота за нов градоначалник по-рано от 50 дни слеед като се произнесе ЦИК, обясни Тонев.

Следващата среща на граждани с местните управници е насрочена за идния вторник в 10 часа.