Данаил Папазов показа на варненци тракийски боен кораб
Данаил Папазов показа на варненци тракийски боен кораб / пресцентър

Данаил Папазов заведе 55 варненци до Болата днес. Те имаха възможността да разгледат копието на тракийския боен кораб от Бронзовата епоха, който в момента е на морския бряг. Това бе наградата им за участието в организираните от Гражданската инициатива „Живот за Варна“ турнир по шахмат и надпреварата „Кулинарно изкушение“, които се проведоха вчера.

Варненската група бе посрещната от Атанас Димитров – автор на проекта за реконструкцията на кораба и на популярната документална телевизионна поредица „Непознатата земя“. Той разказа, че „Резос“ е първият проект на българската експериментална морска археология, който цели да докаже легендите. В „Илиада” Омир казва, че митичният тракийски цар Резос е пристигнал в Троя на кораб заедно със своята колесница и бели коне. Идеята е ветроходният кораб с гребци да поеме по пътя на Резос от залива на Каварна до възпятата от Омир Троя или днешната Чанак Кале. За целта вече е събран 17 – членен екипаж.  Сред тях има гребци, разузнавач-стрелец, майстор, който говори турски език и доброволец - студент по арабистика. Имаме дори обучени коне, разказа Димитров.

На този етап се правят основните проверки на кораба, който е точно копие на тракийските плавателни съдове от преди 3 500 години. Направен е изцяло от дърво и разполага с тракийска пещ, която служи както за възстановяване на върховете на стрелите, така и за приготвяне на храната за екипажа. Очаква се утре корабът да бъде пуснат на вода и изпитан.

„Запознат съм с този уникален проект отдавна. Радвам се, че можах да го представя на повече варненци“, коментира Данаил Папазов.