/ Dariknews.bg, архив
Човешка небрежност е причината за възникналия пожар в местността „Прибой”. Огънят обхванал частна гора в землището на Варна, съобщиха от Североизточно държавно предприятие (СИДП).

Възрастно семейство в болница след пожар в жилището им

Сигнал за инцидента е бил подаден в 11:32 часа, на 23 април, на телефон 112. На мястото веднага се отзовали огнеборци с два противопожарни автомобила, както и седем служители на варненското горско стопанство, които са участвали в гасенето с гръбни пръскачки.

Пожарът е потушен към 14.30 часа. Засегнал е площ от 12 дка. В резултат от бързата реакция на служителите на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението и на ДГС „Варна” огънят е унищожил само сухи листа, нападали борови иглички и треви в иглолистната гора.

Това е първият горски пожар от началото на пожароопасния сезон във Варненско, който миналата седмица беше обявен със заповед на областния управител.  В координация с всички отговорни институции горските и ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие са засилили мерките за осигуряване на пожарна безопасност.

Апартаменти горяха заради забравени на котлон тенджери

Забранено е
паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Изхвърлянето на отпадъци трябва да става само на определените за целта места, напомнят от СИДП и апелират гражданите да бъдат бдителни и при съмнения за инцидент или нарушение да подават сигнали на телефон 112.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК