Чиновници си купували общински жилища на безценица
Чиновници си купували общински жилища на безценица / Дарик Варна, архив

Служители на общината си купуват социални жилища на занижени цени, тъй като наредбата позволява наемателите да могат да ги придобиват след 5 години добросъвестно ползване. Това коментира пред Дарик съветникът и член на социалната комисия Григор Григоров. Така чиновници ставали собственици на апартаменти на цени, в пъти по-ниски от пазарните. Според общинския съветник това е неприемливо и администрацията трябва да изготви нови правила, по които социално слаби да ползват общински апартаменти.

„По-голямата част от тези, които кандидатстват за закупуване на общински жилища, не ги ползват като социално нуждаещи се. И на мен това ми е чудно – защо трябва да предоставяме жилища от общинския фонд на преференциални цени? Който има възможност да си купи жилище, да излезе на свободния пазар и да си купи, а общинският фонд да остане непроменен“, изрази мнение Григоров.

Около 3000 семейства чакат да бъдат настанени в общинско жилище, като най-голям е броят на нуждаещите се в район „Младост“ - 1360, съобщи за Дарик шефът на социалната дирекция в общината Любомира Комитска. Най-малко са картотекираните в „Одесос“ - 71. Почти всички апартаменти се нуждаят от ремонт и често наемателите правят подобрения за своя сметка, обясни тя.

Районните администрации са толерантни към ползватели, които не плащат редовно наема си, като дават 6 месеца срок за покриване на задълженията. Тези, които злоупотребят, се извеждат принудително, посочи Комитска.

Месечният наем на общинските апартаменти варира от 30 до 100 лева в зависимост от местонахождението.