Честит празник на всички влюбени!
Честит празник на всички влюбени! / Sofia Photo Agency

Възприема се, че на тази дата влюбените разкриват чувствата си един на друг и взаимно си правят признание в любов. Официално наложилото се становище гласи, че корените на празника идват от римокатолически празник в чест на Св. Валентин, който се свързва с романтичната любов от времето на Средновековието.

На този ден още през 14 век започват масово да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Според някои от изследванията за корените на празника, историята на Деня на влюбените започва много преди християнството. Почитането му се датира от древни време и се свързва с елините, които празнували ден на любовта и плодородието. В календара на Древна Атина периодът между средата на януари и средата на февруари е бил известен като месец Гамелион. Той бил посветен на свещения брак между Зевс и Хера.

Католическата църква отбелязва за първи път деня на Св. Валентин през 494 година, когато папа Геласий I го оповестил за ден в памет на християнския мъченик Валентин, обезглавен на 14 февруари 269 г.