Чехите надвили французи и италианци за новите автобуси на Градски транспорт
Чехите надвили французи и италианци за новите автобуси на Градски транспорт / bus.tedom.eu
Чехите "надвили" французи и италианци за новите автобуси на Градски транспорт
22035
Чехите "надвили" французи и италианци за новите автобуси на Градски транспорт
  • Чехите "надвили" французи и италианци за новите автобуси на Градски транспорт

Договорът за закупуването на 10-те нови автобуса е сключен директно с производителя - чешката фирма Tedom. Конкурсът за избор на фирма, която да достави автобусите, се проведе според ясните правила на Закона за обществените поръчки. Това заяви за Дарик прокуристът на общинската фирма "Градски транспорт" Пенчо Пенчев в отговор на обвиненията на депутата Яне Янев за скандално висока комисионна при сделката.

Според председателя на парламентарната комисия за борба с корупцията покупката на нови автобуси за една от транспортните фирми във Варна е свързана с престъпна практика. За схемата сигнализирала високопоставената личност от Франция. От документите ставало ясно, че комисионната от закупуването на автобусите била 30-40%, посочи Янев, като вчера във Варна отказа да разкрие подробности за замесените в тази корупционна практика лица и се закани да даде случая на прокуратурата, припомня Дарик.

„Не съм бил там, не съм чул точно какво е казал Яне Янев. Затова и не мога да коментирам изказванията", заяви Пенчо Пенчев.

Другият кандидат в конкурса - Булавто, предложили автобуси „Irisbus". Офертата на чешката фирма „Тедом" обаче била оценена от Съвета на директорите на "Градски транспорт" като по-добра по всички показатели - технически характеристики, цена и лизингови условия, обясни Пенчев.

"Irisbus" е собственост на обединението на Fiat-Iveco с Renault, като компанията е базирана във френския град Лион, установи проверка на Дарик.

Тази година фирма „Градски транспорт" обнови парка си с 10 чисто нови автобуса Tedom C12, които обслужват линиите на обществения транспорт във Варна от март. Автобусите са газифицирани и отговарят на всички европейски и световни изисквания за опазване на околната среда и за удобства и безопасност на пътниците и шофьорите. Инвестицията е на стойност 1.95 млн. евро и е направена от "Градски транспорт" в рамките на програмата за развитие на дружеството, като първата вноска по лизинга за автобусите в размер на 10% от цялата сума бяха поети от общинския бюджет.

Градски транспорт обслужва повече от половината автобусни линии във Варна. Фирмата е 100% общинска собственост.

Средната възраст на автобусите на „Градски транспорт" е малко над 14 години. Дружеството изплаща редовно лизинговите вноски. Други нови автобуси засега няма да се купуват, тъй като общинският превозвач няма финансовата възможност, посочи Пенчев.

Цялото интервю с прокуриста на общинската фирма "Градски транспорт" ще откриете в звуковия файл.