Чавдар Трифонов се цели в балотаж
Чавдар Трифонов се цели в балотаж / снимка: Пресцентър
Чавдар Трифонов се цели в балотаж
81632
Чавдар Трифонов се цели в балотаж
  • Чавдар Трифонов се цели в балотаж

В ефира на Дарик Варна тази сутрин независимият кандидат за кмет на Варна Чавдар Трифонов изрази увереност, че ще стигне поне до балотаж с настоящия кмет на Варна Иван Портних.  „Моите шансове ги виждам и както преди това – чудесни. Не сме важни личностите само. По-важно е кой с какви послания отива и кой има енергията да ги осъществи”, сподели той.

Трифонов останал учуден от желанието на Кирил Йорданов да се кандидатира отново за кмет. „Ако искаме да направим Варна модерен град, ни трябват политици от 21-и век. Трябва да решим какво искаме. Искаме да даваме шанс на някого за реванш и реабилитация или искаме да гледаме и вървим напред? Да станем един модерен, развит икономически, културен и зелен град, който да е туристическа дестинация”, каза още независимият кандидат-кмет.

Според него, утвърждаването му като единна кандидатура на Реформаторския блок не променя ситуацията, а по-скоро прави нещата ясни.

„СДС-Варна се надявам да ги привлечем и работим заедно с тях”, каза Трифонов във връзка с разногласията на местно ниво между ръководството на „сините” и останалите партии в Реформаторския блок. Той отново заяви намерението си да не участва в една листа с градския лидер на СДС. „Янко Станев олицетворява всички лоши практики в последните 20 години във Варна. Поради тази причина няма как да бъдем на едно място. Не можем и няма да бъдем в една листа”, категоричен бе Трифонов. Според него вътрешен въпрос за Реформаторския блок е как партиите вътре в Блока ще се разберат.

Листата, която Чавдар Трифонов очаква да оглави, ще бъде създадена от нови хора и подкрепена от Реформаторския блок и част от Патриотичния фронт. Зад нея е много вероятно да застанат новосъздадената коалиция „Народен съюз”, Българският демократичен форум, НДСВ, Демократическата партия и др.

„Искаме да покажем един нов тип политически модел във Варна, който да е с ясна политика, с ясно изразени принципи и програма, който впоследствие да бъде наложен и в работата на Общинския съвет”, изтъкна Трифонов. Той припомни, че една от основните му цели в местния парламент ще е борба с търговските мнозинства.

Събарянето в „Максуда” трябва да продължи, смята Чавдар Трифонов. Според него обаче премахването на незаконните постройки там се прави по-скоро заради изборната кампания. А Общината е започнала събарянето без да е подготвена за настаняването на останалите без покрив. „Когато това е част от един ясен план, който е добре обяснен на хората, много по-лесно е да контролираш положението, съответно и възмущението на хората, и възможностите за престъпни настанявания”, изтъкна кандидат-кметът. Според него такива престъпни самонастанявания на роми се случват в изоставени къщи около „Почивка” и в „Изгрев”.

Варна трябва да има ясен план за това как ще се реагира, ако тук се появят 10 000 бежанци, което според Трифонов не е никак невероятно. Бедствието в „Аспарухово” миналото лято е показало, че нямаме готови и добре работещи планове за справяне с проблемни ситуации.

Варна има нужда от създаване на нови работни места в сектори, в които изостава, като преработващата индустрия, IT сектора, телекомуникациите и аутсорсинга. Много от инвестициите в тези сектори в момента заобикалят Варна и не гледат на града като място за инвестиция. Причините за това, според Трифонов, са изключително затворената и тежка администрация и пасивността й към привличането на инвеститори.

Разрастване на производството в града може да стане с развитие на двете промишлени зони – Южна и Западна. Кандидатът за кмет припомни идеята си за Общинска агенция за инвестиции, създаването на която ще спомогне за привличане на нови инвеститори, подпомагане на целия инвеститорски процес и осъществяване на връзката между образованието и бизнеса.

Чавдар Трифонов определи девети септември като мрачна дата: „Този ден постави начало на един период, който обърка много България и я вкара в грешния път, от грешната страна на Европа, за съжаление”, сподели независимият кандидат за кмет на Варна.

Целият разговор с Чавдар Трифонов е в аудиозоната.