Чавдар Трифонов от Брюксел: Варна е незабележима на картата на Европа
Чавдар Трифонов от Брюксел: Варна е незабележима на картата на Европа / Възход за Варна
Чавдар Трифонов от Брюксел: Варна е незабележима на картата на Европа
81853
Чавдар Трифонов от Брюксел: Варна е незабележима на картата на Европа
  • Чавдар Трифонов от Брюксел: Варна е незабележима на картата на Европа

Варна е незабележима на картата на Брюксел и Европейския съюз, като в нито един от секторите не сме известни с нещо или да сме давани за пример, както София или Бургас. Това мнение изрази в ефира на Дарик кандидатът за кмет на Варна от „Реформатори и патриоти – Решение за Варна” Чавдар Трифонов, който до днес беше на работно посещение в Брюксел по покана на евродепутатите Ангел Джамбазки и Светослав Малинов.

По време на тридневната си визита кандидатът за кмет на Варна се е срещал и е разговарял с президента на Комитета по регионите Марко Маркула, комисаря по регионалната политика Корина Крецо, както и с европейския комисар по Климат и енергетика  комисар Мигел Канете. С тях Чавдар Трифонов е обсъдил възможностите за инвестиции и привличане на средства от европейските фондове за Варна.

„Неприятна новина е, че особено в системата на Комитета на регионите Североизточна България започва да свети в червено така, както свети и Северозападна България. Това означава намаляване на населението и процес на деинвестиции. Разбира се Варна има потенциала да се справи с тези тенденции, но трябва да се работи много. В тази посока бяха и разговорите ми с президента на Комитета по регионите Марко Маркула, както и срещата с комисар Крецо, с която коментирахме трансграничното сътрудничество и Дунавската и Черноморската стратегия, които са приложими за Варна и по които може да се привличат инвестиции. С комисар Канете пък обсъдихме възможностите за енергийна ефективност, както и интерконекторните връзки, които най-много вълнуват комисията и газовия хъб край Варна. Въпреки че премиерът Бойко Борисов често коментира въпроса с изграждането на такъв хъб, не усетих това да е в дневния ред на Евросъюза”, обясни Трифонов.

Кандидатът на „Реформатори и патриоти – Решение за Варна” посочи като източник за привличане на инвестиции за града оперативните програми и най-вече „Региони в растеж” и „Околна среда”. „Трябва да се работи в посока подобряване на иновациите и да се подмени отношението на местната администрация в работата й с бизнеса. Това са конкретните инструменти, с които можем да постигнем не просто икономически растеж, а истински икономически „бум” и да направим коренна разлика във Варна в рамките на 4-5 години. Визита ми в Брюксел няма да промени моята предизборна кампания.

Така или иначе фокусът и приоритетите ни са за икономически растеж, привличане на инвестиции, нови работни места и високи доходи. За варненци това са приоритетите и преди моето пристигане, просто в момента са затвърдени. Визитата в Брюксел ми даде по-широк мироглед и ми показа много възможности и съвсем конкретни инструменти, с които може да се постигнат тези цели. Чувствам се изключително удовлетворен и ентусиазиран от това. Надявам се кампанията да даде много повече конкретика и идеи как може да достигнем този икономически ръст във Варна и да направим живота на хората по-добър”, каза още Чавдар Трифонов.

Целият разговор с Трифонов е в аудиозоната.