Чавдар Трифонов: Община Варна е санкционирана с милиони за нарушения по европроекти
Чавдар Трифонов: Община Варна е санкционирана с милиони за нарушения по европроекти / netinfo

На Община Варна са наложени санкции за около 2,5 млн. лв. по проектите, финансирани с европейски средства, като половината от сумата е непризнати разходи. Почти всяка втора обществена поръчка по европроектите бива санкционирана. Това обяви независимият кандидат за кмет на Варна Чавдар Трифонов.

Огромната част от глобите, наложени от управляващите органи, са за дискриминационни и ограничаващи условия в обществените поръчки, обясни Трифонов. Най-сериозни са глобите по проектите „Реконструкция и модернизация на Пречиствателна станция за отпадни води - Варна", „Прилагане на мерки за подобряване на качество на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен" и „е-община Варна - ефективна и прозрачна общинска администрация". Като най-фрапиращ пример Трифонов посочи последния проект, който е на стойност 1,9 млн лева, а наложените санкции са по него са за половин милион лева.

„За мен тези 2,5 млн. лв. са две училищни спортни зали или едно цяло ново училище, това е водоснабдяване за „Изгрев", това са много други неща, които могат да се направят на база на тези средства", коментира независимият кандидат-кмет. Според него сме свидетели на хаотични проекти, които не са свързани един с друг, несъмнено подобряват вида и функционалността на града, но несвързаността им ги прави неефективни.

„Обяснимо е, че се показват хубавите неща, които са направени. Има доста неща, които се свършиха, показват се шаренките неща, хубаво е, радваме им се всички. Но някъде под килима се замитат всички тези проблеми, които не са свързани само с този мандат, голяма част от тях са наследени, но са изключително симптоматични за работата на Община Варна", отбеляза още Чавдар Трифонов.Той обясни, че не е успял да получи информацията за глобите по Закона за достъп до информация. Молбата му е била подадена на 7 юли, като до изтичане на законния срок на 22 юли, както и до днес не е получил отговор от Общината, т.е. става въпрос за мълчалив отказ. Той обаче ще бъде обжалван пред Административен съд-Варна.

Днес Чавдар Трифонов възнамерява да внесе в Община Варна нова молба за достъп до обществена информация.Запитването ще е във връзка с управленската програма и отчетите за изпълнението й, каквито задължения кметът има по закон. „Доколкото знам такава програма няма, но ще очаквам от Общината да ме опровергаят и бих искал да я видя", коментира Трифонов.

Все още не е ясна листата с кандидати за общински съветници, които Чавдар Трифонов ще поведе. Той обаче разкри, че се готви обединение между формации, които са твърдо против статуквото и начина на работа в Община Варна, които, по думите на Трифонов, „искат да прекратят търговските мнозинства и шуро-баджащината и ролята на няколко души, които са превърнали общината и общинските финанси в едноличен търговец". В обединението се очаква да се включат Реформаторският блок, част от Патриотичния фронт, новосъздадената коалиция Народен съюз и други формации.

Чавдар Трифонов изрази надежда, че Реформаторският блок ще се яви на местните избори с единна регистрация. Той обаче за пореден път заяви, че не би участвал в една листа с Янко Станев. „Нямам нищо против СДС и с удоволствие бих работил с тях. Но засега лидер на СДС във Варна е Янко Станев - това ми е проблемът", категоричен бе Трифонов.