Чавдар Трифонов: Най-добрата социална политика е работа и високи доходи
Чавдар Трифонов: Най-добрата социална политика е работа и високи доходи / Предизборен щаб
Чавдар Трифонов: Най-добрата социална политика е работа и високи доходи
82066
Чавдар Трифонов: Най-добрата социална политика е работа и високи доходи
  • Чавдар Трифонов: Най-добрата социална политика е работа и високи доходи

Най-добрата социална политика е в намирането на работа на хората и увеличаването доходите им, а не в разкриването на работни места в администрацията. Това ще задържи младите хора във Варна, а не фестивалите, заяви в ефира на Дарик Варна Чавдар Трифонов -кандидат за кмет на Местна коалиция „Реформатори и патриоти – решението за Варна”. Той предлага общината да подпомага финансово семействата при раждане на първо, второ и трето дете, както и безплатно пътуване на бременни жени и майки с деца в градския транспорт. Другата му идея е средствата по програмата ин витро да бъдат увеличени.  

Трифонов цитира данни на неправителствени организации, че Варна губи всяка години 30 млн. лв. заради корупционни практики. С тези пари могат да се строят  детски градини и да се ремонтират пенсионерските клубове, посочи кандидатът за кмет. Той разкритикува мащабните ремонти на детските площадки чрез заеми, а не чрез средства по европейски или национални програми. При изграждането на BRT-коридора по проекта за интегриран градски транспорт пък не се подменяла подземната инфраструктура, а само се фрезовали настилките.

Общинските здравни заведения не трябва да плащат дивидент, а тяхната печалба да бъде реинвестирана в модернизацията им и в оборудване, смята Трифонов. Според него подобряването на условията в поликлиниките може да стане бързо чрез финансиране по програма „Джесика”, като отпуснатите заеми ще бъдат връщани от прогнозираните приходи през следващите 10 години. 

Местната власт трябва да се погрижи поликлиниките да бъдат управлявани добре, добави още кандидатът за кмет. Той даде за пример ДКЦ-то в квартал „Аспарухово”, което е в тежко състояние, докато намиращата се в съседство частна клиника се справяла по-добре.

Увеличаването на общинското участие в МБАЛ „Св.Анна” от 18 на 50%, също ще позволи да се кандидатства по проекти за привличане на средства, каза още Трифонов.  По въпроса вече били водени разговори със здравния министър Петър Москов

Общинските социални помощи на жителите на циганската махала „Максуда”, които не пращат децата си на училище, да бъдат спирани, предлага кандидатът за кмет.

„През последните 25 години местната власт издигна стена около района, няма ред, закон и държава, очаква се проблемът да се оправи от само себе си.  Трябва да вкараме реда и закона в „Максуда”, а незаконните постройки да бъдат премахнати”, обясни претендентът на „Реформатори и патриоти”.

Чавдар Трифонов призова на дебат Иван Портних, когото нарече „вече бивш кмет” и задочно се обърна към него с думите „Заповядайте, няма от какво да се притеснявате, само ще говорим и ще защитите това, което публикувате във „Фейсбук”.

Целият разговор е в аудиозоната.