България ще остане без лекари, завършващите масово заминават навън
България ще остане без лекари, завършващите масово заминават навън / Sofia Photo Agency, архив

Само един процент от завършващите студенти в Медицинския университет във Варна имат намерение да останат да практикуват в България, останалите заявяват желание да напуснат страната и да заминат за Германия, Англия и Франция, разкри в ефира на Дарик Варна тази сутрин проф. д-р Радослав Радев - началник на клиниката по гръдна хирургия в МБАЛ „Св. Марина” и декан на Медицинския факултет в МУ. България ще остане без лекари, ако продължи тенденцията за отлив на млади специалисти, които търсят професионални перспективи в чужбина, коментира професорът.

По думите на изтъкнатия гръден хирург младите медици нямат мотивация да останат у нас, а тя има две измерения – финансово и шанс за развитие.

Причината за това, освен лошото заплащане, се крие в липсата на възможност за специализация. Бройките, които отпуска Министерството на здравеопазването, са изключително малко, затова специалистите настояват с промени в нормативната база да се разреши на университетите сами да ги определят. В момента у нас има осезателна нужда от анестезиолози и патоанатоми, което блокира работата на цялото общество, смята проф. д-р Радев.

В Медицинския университет във Варна се обучават лекари за чужди държави, а България не може да задържи собствените си. След време, ако процесът продължи, ще се наложи да внасяме специалисти, прогнозира проф. Радев. По негови думи в момента студентите имат три възможности да специализират – чрез държавна поръчка, с платено обучение и с така наречения „друг начин на финансиране”. Това означава, че те могат да го направят по европрограми или ако някоя фирма реши да инвестира в тях. Това обаче е рисковано, тъй като първоначално студентът сам плаща обучението си и то му се възстановява, ако въобще влезе в подобна програма.

Относно задължителната специализация на семейните лекари, която тепърва ще бъде въведена, проф. Радев коментира, че трудно би заел еднозначна позиция.

„От една страна, такава специалност трябва да има, трябва да има и специализация. Но тя отнема време. Един лекар, който ежедневно трябва да е на работа и на разположение на пациентите си, как ще намери време да ходи по клинични бази и да премине стажове, за да има разрешение да се яви на изпит? Около 50 процента от джипитата у нас нямат специалност, а от 2015 година, който няма такава, трябва да прекъсне. Не ми се вижда реалистично. Най-вероятно срокът ще бъде удължен”, прогнозира професорът и поясни, че  някои общопрактикуващи лекари у нас нямат специалност дори и по обща медицина.