Бъчварова: Може политици да стоят зад случващото се в Игнатиево
Бъчварова: Може политици да стоят зад случващото се в Игнатиево / Румяна Бъчварова © снимка: БГНЕС, архив

„Не изключвам възможността политици да стоят зад случващото се в Игнатиево". Така вътрешният министър Румяна Бъчварова коментира ситуацията в джебчийската мафия в Игнатиево пред „Здравей, България" по Нова телевизия.

Оказа се, че в малкото градче край Варна джебчии живеят в палати и карат автомобили за милиони. „В мое лице и в лицето на сегашното ръководство на МВР няма покровителство над показаните в репортажа лица", увери вицепремиерът.

Тя добави , че МВР полагало големи усилия, за да установи кои са хората, стоящи зад схемата за кражби. След извършените вече проверки от МВР и НАП са задържани 13 души и са описани 10 имота. „Община Варна също извършва комплексни проверки", каза още Бъчварова.

Според справка, направена лично от вътрешния министър, нито един от уличените в джебчийство в Игнатиево не е осъждан. „Срещу някои от тези лица има течащи или прекратени дела, но не и издадени присъди", поясни вицепремиерът.

Тя призова всеки, който може да помогне на разследването и да застане зад предоставената от него информация, да подаде сигнал. В четвъртък министър Бъчварова се срещна с ръководството на Областната полиция във Варна, за да обсъдят случая.

„Факт е, че ОД на МВР във Варна има най-ниските резултати по успеваемост от общо 28 районни управления. Затова се наложи да изпратим софийски екип там. Новият директор и неговият заместник вече отчитат подобрения по някои показатели", заяви още Бъчварова.

Тя коментира и действията на полицията по отношение на противодействието на купуването на гласове. „Не мога да кажа, че ще спрем изцяло тази порочна практика, но правим всичко възможно", увери вицепремиерът.