/ Getty Images/Guliver
Бизнесменът Тинко Димитров е предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за присвояване на голямо количество зърно, чиято стойност се изчислява на 2,5 млн. лева. 

През 2014 г. собственикът на фирмата “Тинком Инвест” ЕООД присвоил 5 190 800 кг пшеница,  1 433 900 кг слънчоглед и 32 400 кг ечемик. Продукцията е била на 7 земеделски производители, кооперации и юридически лица, като потърпевш от престъплението му е и Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия. Училището било принудено да намали разходите за храна и карти за пътуване на учениците си, а учебният процес бил затруднен.

Димитров сключил договори с ощетените производители да съхранява произведената от тях продукция в зърнобазата на фирмата си в Провадия. Вместо да изпълни поетите задължения с тези договори, той продал продукцията. 

По същото време Тинко Димитров е бил подсъдим заедно с разстреляния Борислав Манджуков по дело за данъчно престъпление в особено големи размери, по което е бил признат за виновен. 

С присвоената чужда продукция, която продал, бизнесменът погасявал задълженията на собствените си фирми към НАП, НОИ,  лизингови компании, разходи за транспорт и вноски по кредити.  

Спрямо подсъдимия бизнесмен е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Срещу Тинко Димитров е повдигнато обвинение за длъжностното присвояване в особено големи размери. Предвиденото в закона наказание е от 10 до 20 години затвор.