Апелативният съд във Варна отмени решението на Окръжния съд в града и отказа екстрадицията на руския гражданин Алексей Алчин, поискана от съдебните власти в Руската федерация по разследване на данъчно престъпление, съобщиха от съда. 

Втората инстанция отмени и мярката му за неоткление. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Мотивите за решението на съда ще бъдат обявени по-късно.

Варненският окръжен съд допусна екстрадицията на руски опозиционер

Алексей Алчин е издирван от властите в родината му във връзка с разследване за укриване на данъци в особено големи размери. Обвиненията срещу него са, че като директор на търговско дружество се е сдобил с данните за банкови сметки на фиктивни фирми.

В резултат на действията му, включително подписване на документи с невярно съдържание, на Русия са нанесени вреди за над 282.5 милиона рубли.

Според властите във Федерацията, след извършване на престъплението, Алчин се е отклонил от правосъдието и се е укрил, което е наложило да бъде обявен за международно издирване чрез Интерпол.

Деянието, за което чуждият гражданин е обвинен, е извършено през 2015 г. Издирването му е започнало през 2018 г., а през април 2021 г. е бил привлечен като обвиняем. 
БТА