Той е разследван в родината си
Варненският окръжен съд днес допусна екстрадицията на 46-годишния руски гражданин Алексей Алчин, издирван от властите в родината му във връзка с разследване за укриване на данъци в особено големи размери. Обвиненията срещу него са, че като директор на търговско дружество се е сдобил с данните за банкови сметки на фиктивни фирми.

В резултат на действията му, включително подписване на документи с невярно съдържание, на Русия са нанесени вреди за над 282,5 милиона рубли.  Според властите във Федерацията, след извършване на престъплението, Алчин се е отклонил от правосъдието и се е укрил, което е наложило да бъде обявен за международно издирване чрез Интерпол.

Протест срещу екстрадирането на руски опозиционер във Варна (ВИДЕО)

В изпратените до българските власти документи, зам.-генералният прокурор на Русия Пьотр Городов гарантира, че искането за предаване на мъжа няма за цел преследването му по политически мотиви. Освен това, руските власти уверяват, че на Алчин ще му бъдат предоставени всички възможности за защита.

Преди делото днес пред сградата на Окръжния съд се събраха българи, украинци и руснаци, които протестираха срещу екстрадицията на мъжа с аргумента, че властите във Федерацията го искат по политически причини. Събралите се припомниха, че в края на февруари, малко след избухването на войната в Украйна, мъжът запали руския си паспорт в знак на протест срещу действията на родината му. Пред журналисти Станислав Ярмонов и Елена Сапожмикова обясниха, че обвиненията за данъчни измами са фалшиви, а, ако бъде екстрадиран, Алчин го грозят минимум 10 години затвор, но по политически причини.

Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна в 7-дневен срок.

 
БТА