Анонимен сигнал за корупция разбуни духовете в Медицинския
Анонимен сигнал за корупция разбуни духовете в Медицинския / снимки: Дарик Варна

Шестима преподаватели във Факултета по дентална медицина са обвинени в корупция чрез анонимно писмо, получено по електронната поща на Медицинския университет. Това разкри проф. Анелия Клисарова, ректор на варненския ВУЗ.

Доносът е бил със заглавие "от турци - Варна" и е бил разпратен до електронната поща на ректора и други служебни адреси. Писмото не било подписано, но подателят се представил като турски студент по дентална медицина.

„Знаем за корупцията в университета и други неща... Ако някой от турските студенти от стоматолозите дори един не вземе следващите изпити и ако не преминем следващ курс ще разпространим цялата тази информация", се посочва в писмото, написано на латиница.

Анонимен сигнал за корупция разбуни духовете в Медицинския
netinfo

Мейлът е бил получен на 30 август малко след 21 часа. На следващия ден в Университета е имало поправителна сесия по Пропедѐвтика на детската дентална медицина. На изпита трябвало да се явят около 30 студенти, сред които както турски, така и български студенти, разкри ректорът.

Писмото е изключително грозно, защото изглежда като заплаха, коментира проф. Анелия Клисарова. Тя сподели, че за 16 години работа в Медицинския "такова грозно писание в университета не е влизало".

След среща с визираните в писмото преподаватели е последвала среща и със студентите от Факултета по дентална медицина. Всички присъствали на нея застанaли с имената си в подписка срещу анонимното писмо. Проф. Клисарова дори сложила в кабинета си кутия за анонимни сигнали за корупция. Кутията обаче останала празна.При вътрешното разследване на обвиненията е била свикана и университетската Комисия по корупция. Доказателства за нередности в изпитните сесии от началото на година не са били открити. За случая обаче е уведомено Второ РПУ.

Според Мехмет Али, студент по дентална медицина 5-и курс, писмото е писано от турска клавиатура, за което свидетелства буквата i, която на латиница като голяма се изписва без точка, а на турски - главната буква се изписва с точка.

Анонимен сигнал за корупция разбуни духовете в Медицинския
netinfo

Проф. Анелия Клисарова в компанията на доц. Негрин Негрев, зам.-ректор по учебната част, и студента Мехмет Али

Към днешна дата турските студенти в Медицинския университет са 192-ма, от които 62-ма учат дентална медицина. Завършилите са 214. Сред прекъсналите заради слаб успех по дентална медицина, българските студенти са 8, а турските - 34. С неположени изпити са 40 български кандидат-стоматолози и 21 студенти от Турция.