Аладжа манастир влезе в класация на подценените европейски дестинации
Аладжа манастир влезе в класация на подценените европейски дестинации / снимки: Дарик Варна и thrillist.com

Аладжа манастир попадна в класация на недооценените европейски дестинации. Специализираният американски сайт thrillist.com посочи 11 места на Балканите, където да се получи усещане за Европа, каквато някога е била.

Издълбан в скалите на карстова скала в Североизточна България, древният Аладжа манастир е един от най-езотеричните християнски манастири в Европа. Монасите са издълбали жилищни помещения, крипти, дори и малък параклис във варовика. При посещение на манастира с 1500 години история задължително трябва да се хвърлят няколко монети върху килима на параклиса за късмет, се отбелязва в публикацията.

Освен скалния манастир край Варна, в селекцията има още една българска дестинация - Созопол. Снимка на стария град дори краси челото на статията. Според автора й, всеки посетител в Созопол задължително трябва да се разходи по живописната стара част на града, преди да се наслади на чаша местно вино на брега и слънчевите бани на красивия плаж Харманите.

Аладжа манастир влезе в класация на подценените европейски дестинации
netinfo

Сред 11-те недооценени европейски дестинации попадат още сръбският град Ниш, гръцкият Солун, турският Одрин, хърватският Осиек, македонският Битоля, столицата на Косово Прищина, Требине (Босна и Херцеговина), планината Проклетия в Албания и делтата на Дунав в Румъния.

Посещение на мястото на последната война в Европа може да не звучи като релаксираща почивка, но ще бъдете изненадани. Балканите са земя, където хората са толкова разнообразни и сложни като пейзажите, пише още в публикацията.