Адвокати без права се явяват в съда, алармират варненски юристи
Адвокати без права се явяват в съда, алармират варненски юристи / Sofia Photo Agency, архив

Да се промени Законът за адвокатурата, така че да защитава правата на адвокатите, да гарантира работата и отношенията им с всички органи на държавната власт. За това настояват от Варненската адвокатска колегия. Според юристите е редно председателите на колегиите по места да имат правото да налагат административни санкции.

„Ние искаме да се регламентират правата на адвокатите, да се защитим от недобросъвестни хора, които упражняват професията, без да имат правомощия“, обясни председателят на колегията във Варна Юлиян Георгиев.

Той разкри, че често в съдебна зала влизат лишени от права адвокати, а брокерски фирми си присвояват функциите на нотариуси. В такива случаи има предвидена санкция в закона, но тя не се спазва, оплакаха се юристите. Те предлагат още да може да се учредява еднолично адвокатско дружество, да се измени процедурата по избор на органи на адвокатските колегии, както и да се удължи срокът, в който може да се търси дисциплинарна отговорност.

Към днешна дата във Варненската адвокатска колегия членуват 1066 юристи. През 1992 година броят им е бил  115. 448 от адвокатите са мъже, 618 са жени. Най-голяма е групата на професионалистите между 31 и 51 години. Най-възрастният действащ адвокат в морската столица е 91-годишният Михаил Балчиклиев, който все още води граждански дела.

Икономическата криза се отразява сериозно на адвокатите и дори утвърдени имена в бранша отчитат спад в работата си, споделиха варненските прависти и посочиха, че гражданите имат огромна нужда от адвокатски консултации, но все по-трудно могат да си ги позволят.