600 варненски семейства съхранили стволови клетки от новородените си бебета
600 варненски семейства съхранили стволови клетки от новородените си бебета / Sofia Photo Agency, архив

Само за четири години 600 варненски семейства са съхранили стволови клетки от новородените си бебета, разкриха от компанията Крио - сейв. До момента има съхранени над 2100 проби на български деца, а в световен мащаб съхранените проби надхвърлиха 140 000.

По случайност 2000-то семейство у нас е от Варна и то получи като подарък т. нар. “Комбинирана услуга”. Тя дава възможност родители да запазят хемопоетични стволови клетки, изолирани от кръвта на пъпната връв, и мезенхимни стволови клетки, добити от самата тъкан – фрагмент от пъпната връв.
Стволови клетки от остатъчна кръв на пъпна връв и тъкан могат да бъдат взети във всяка от болниците във Варна, където се ражда. Това става от лекар със сертификат веднага след раждането.

Процедурата е безболезнена и не крие никакъв риск както за майката, така и за бебето. След като пробата е взета и върната обратно в специален сет, с прикрепен уникален идентификационен номер тя се предава на сертифициран куриер, който я транспортира до главната ни лаборатория в Ниел – Белгия. Пробата с жизнени стволови клетки се обозначава, разделя се в две епруветки и се замразява. Едната епруветка остава в Ниел – Белгия, а другата се съхранява в лабораторията на Крио - сейв в Холандия. Това важи и за пробата със стволови клетки от тъкан.
Целта е семействата да имат съхранени стволови клетки на две отделни места заради по-голямата сигурност.

Клетките се съхраняват за 20 години. Доказано е приложението им в лечението на онко-хематологични заболявания, като левкемии, лимфоми, сърповидно-клетъчна анемия и други. Правят се все повече изследвания и във връзка с лечението на други болести, например диабет тип 1, болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, детска церебрална парализа, сърдечно-съдовите заболявания, заболяванията на имунната система, при травми на гръбначния стълб, метаболитни нарушения, ревматоиден артрит и други.