4,9% са безработните във Варна за януари 2009 година
4,9% са безработните във Варна за януари 2009 година / netinfo

4,9 на сто е безработицата във Варна за месец януари, съобщи за Дарик Катя Антонова, главен експерт в Регионалната служба по заетостта. По думите й, това е увеличение от 0,39 пункта в сравнение с месец декември миналата година. Процентът обаче е с 0,58 на сто по-нисък от отчетената за същия период на 2008 година безработица.

В последния месец на миналата година броят на безработните в област Варна се повиши, но този процес е традиционен за сезона и не е резултат от съкращения заради финансовата криза, подчерта още преди месец директорът на Регионалната служба по заетостта във Варна Пламен Начков.

Във връзка с приетото от правителството постановление, според което почти 19 000 души ще могат да получат компенсации за това, че са преминали на съкратено работно време, Начков заяви, че все още не е ясно колко от варненските работници могат да се възползват от решението на Министерския съвет. Условието за разпределение на почти 7-те милиона лева, които държвата отпуска, е да работите в сферата на индустрията или услугите. За да получите еднократната помощ от по 120 лв. за период от три месеца, трябва да получите одобрението на Съвета за сътрудничество към Бюрото по труда и на местната комисията по заетост.