48 украински бежанци са прегледани в общинските Диагностично-консултативни центрове във Варна за една седмица - в периода от 14 до 21 март, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна.

В ДКЦ 4 са извършени 22 консултативни прегледи на 11 украински бежанци от следните специалисти - офталмолог, ендокринолог, кардиолог, невролог, пулмолог, нефролог и психиатър. Направена е консултация с гръден хирург на пациентка с онкологично заболяване, която насочена към СБАЛОЗ и на дете с педиатър.

Варна ще си сътрудничи с УНИЦЕФ и Върховния Комисариат на ООН за бежанците

Назначени са съответните терапии. В ДКЦ 1 „Св. Клементина“ са потърсили медицинска помощ 11 украински бежанци, от които две деца.  ДКЦ 5 „Св. Екатерина“ са обслужени 12 човека в терапевтичен кабинет, извършени са 6 антигенни теста, всички са отрицателни.

В ДКЦ 3 е прегледано едно лице от специалист-невролог. ДКЦ „Чайка“ са преминали осем украински пациента, назначени са им изследвания и са им дадени предписания. ДКЦ 2 „Св. Иван Рилски“ няма бежанци, потърсили медицинска помощ от специалисти в лечебното заведение.

В „Дентален център I“ Варна са извършени пет прегледа, от които три са на деца. Извършени са и манипулации - едно кореново лечение на постоянен зъб и една обтурация на млечен зъб, посочват от ресорната дирекция.