47 варненски артисти чакат съкращенията си в понеделник
47 варненски артисти чакат съкращенията си в понеделник / Дарик Варна

Списък с имената на 47 служители на Държавната опера - Варна е изнесен на служебния вход на сградата на ДТ ”Стоян Бъчваров”. Изброените са повикани с официална заповед да се явят на работа в понеделник, 13 септември, пише в-к “Народно дело”. Сред колектива се носи убеждението, че именно това са евентуалните съкратени от творческия състав. Причината да са повикани, вероятно е за да получат заповедите си за прекратяване на трудовите правоотношения. За останалите бил издаден друг документ за удължаване на отпуска и официално явяване в сградата след седмица.

Сред изброените се виждат имената на двама хористи, деветима оркестранти, един солист, двама балетисти и работници от обслужващите звена, сред които почти всички сценични, дърводелци, гардеробиери, перукери, разгласяващи и др. Първите, които видели списъка, не се разминали с пристъпи на прилошаване, а и трудно били допуснати до таблото, разказват очевидци.

Водещи критерии за отстраняването на определени хора били наличието или отсъствието на съответното образование, отношение към работата, както и възраст, става ясно от изказвания на служители. В същото време работещите в базата не били допускани до нея по време на отпуска си, споделят някои от тях. Не можели да ползват тоалетните, нито гримьорните с пиана, където поддържали форма. Била отстранена дори рампата за колелета, забелязали тези, които ползвали за придвижване въпросното превозно средство, а не им се разрешавало и да го внасят във фоайето.

Твърденията все още не са потвърдени от новото ръководство в лицето на главния му шеф Славчо Славов, тъй като той не е открит за коментар, допълва изданието.