/ netinfo
27-годишен пристрастен към хазарта е загубил 5 милиона лева на комар. Младият мъж не е от морската столица, но от варненското сдружение „Отвори очи“ са му помогнали да се пребори със зависимостта към залагането. Това разкри отец Георги Фотакаиев – свещеник във варненския храм „Св. цар Борис” и част от  ръководството  на сдружението. 

Въпросният хазартно зависим е човек, който е бил много добър в своята професия. Бил е много години в чужбина. След попадането в програма на сдружение „Отвори очи“, насочена срещу зависимостта от хазарта, вече не играе комар. На този етап целта пред него е да се социализира и да започне каквато и да е работа, както и да си изясни приоритетите, обясни варненският свещеник.  

„Печеленето и пропиляването на 5 милиона са възможни в хазартните зали. Докато стигнеш до един момент, в който просто си заложил абсолютно всичко”, коментира отец Георги.

Комарджия заложи задника си на покер, хирурзи после го шиха 

Най-често комарджиите имат и други зависимости - към алкохола или към наркотици. Случаят с 27-годишния е изключение, тъй като мъжът не употребява наркотици, не пие и дори не пуши.  

Обикновено мъжете страдат от хазартна зависимост, тъй като атмосферата в игралните зали е необичайна за жените и затова я избягват, изтъкна варненският свещеник.  
  
Тази година сдружение „Отвори очи“ реализира кампанията „Православните семейни ценности срещу хазарта”, която е  в съответствие със Споразумение за сътрудничество между Варненска и Великопреславска митрополия и Община Варна.

По време на първия етап, с помощта на психолози и свещеници, участниците в кампанията се запознаха с особеностите на този вид зависимост, начините за справяне с проблема и как православната вяра може да бъде превенция и лечение на хазартната зависимост. Във втория етап в 5 варненски храма миряни имаха възможност да получат полезна информация по проблема и да участват в дискусии. 

Резултатите от кампанията показват, че хората приемат изключително отговорно значимостта на този проблем за обществото, както и необходимостта от привличането на по-широк кръг хора в осъществяването на кампании от този род. 

Кампанията срещу хазарта е четвъртата поред, реализирана от сдружение „Отвори очи“. Преди това организацията проведе кампании срещу наркотиците, алкохола и агресията. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК