/ Дарик Варна, архив
Днешният 20 ноември е Ден без водачи и пътници на моторни превозни средства - жертви на пътя, припомнят от МВР.

Шофьор се блъсна в камион край Варна и почина на място

Последната десетдневка на ноември обхваща третият етап от традиционната акция „Зима”. Той протича под мотото „Безопасно шофиране през зимата”. Дейностите на пътните полицаи ще бъдат насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, както и над поведението на водачите.

Според данните на Пътна полиция, от началото на ноември на територията на област Варна са настъпили 33 пътно-транспортни произшествия с пострадали, 47 са ранени, а загиналите са 4.

Англичанин се преобърна с колата си край Варна

Пътна полиция се обръща към всички участници в движението по пътищата с апел да бъдат внимателни и отговорни към себе си и към останалите на пътя.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ: 

1) Преди пътуването прегледайте основно изправността на автомобила си и неговата готовност за движение при зимни условия! Погрижете се за осветителната система на своя автомобил; осигурете си подходящи за сезона гуми; прегледайте амортисьорите, акумулатора и спирачната течност; подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките, снабдете се с вериги за сняг и лопата; проверете изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.
Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят вашият живот и животът на хората, които возите и срещате по пътя си! 
2)  Движете се с разумна скорост! 
3) Не предоставяте автомобила си на неправоспособен водач! На дълъг път зад волана винаги трябва да е най-опитният водач! 
4) Винаги поставяйте предпазните колани!
5) Не сядайте зад волана след употреба на алкохол!
6) Пътуването трябва да е добре планирано! Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния! Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени.
7) При заснежена и заледена настилка, управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Рязкото използване на спирачките е крайно опасно. 
8) При движение в колона, не правете излишни опити за изпреварване. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща по-голяма дистанция.
9) Заредете мобилния си телефон и задължително вземете със себе си зарядно устройство. А, ако имате старо мобилно устройство, заредете го и го вземете като резерв.


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК