/ МВР-Хасково
За първите пет месеца на тази година у нас са станали 2426 тежки катастрофи със 190 загинали и 3126 ранени. Това съобщи във Варна комисар Бойко Рановски – началник на отдел „Пътна полиция” при главна дирекция Национална полиция. В сравнение със същия период на 2017-та пътните произшествия са с 84 повече, загиналите са с 35 по-малко, а ранените – с 235 повече.

НПО-та настояват за спиране на законопроекти за движение по пътищата

"За да се ограничи броят на катастрофите и жертвите им, се готвят промени в Закона за движение по пътищата", поясни зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. По негови думи, промените на сега действащото законодателство целят по-голяма стабилност на нормативната уредба, както и по-ясно разграничаване на отговорностите.

Взимат ни книжката на пътя, ако имаме неплатена глоба

В новия законопроект е предвидено връчване на наказателното постановление на пътя, разпечатано от таблет. Така се избягва ангажирането на полицейски ресурс в издирване на нарушителя, коментира ком. Рановски.

Ще се явяваме на нов шофьорски изпит след три нарушения на пътя?

„Знаете, че не всички живеят на адресите, които са посочили. Намирането им е много трудно.
Затова връчването на пътя е начинът, по който ние искаме да решим този проблем. МВР няма проблем със събираемостта на глобите. Основният проблем е с връчването на постановленията, за да могат те да влязат в сила”, добави той.