100 дни музика във Варненско лято
100 дни музика във Варненско лято / netinfo

100 дни ще продължи 90-то юбилейно издание международния музикален фестивал „Варненско лято”, който се открива в събота с концерт под палката на диригента Джанкарло де Лоренцо и с тромпета на солиста Мирослав Петров. В програмата са заложени 46 събития, разделени в шест жанрови модула.

Сред основните акценти е гостуването на ансамбъл „Московски солисти“, които са отменили концерт в руската столица заради участието си във Варна. Организаторите очакват да пристигне и световноизвестният руски виолист, цигулар и диригент Юрий Башмет, заяви в студиото на Дарик Румяна Петрова - експерт "Фестивали" към общинската дирекция "Култура".  

Концерти ще изнесат още Уралският младежки симфоничен оркестър, Румънският национален симфоничен оркестър и филхармония „Пионер”. Модулът „Старинна и барокова музика” умишлено е изтеглен за втората половина на септември, за има развлечения за летовниците в края на сезона. Именно с цел привличане на повече туристи фестивалът се заражда през 1926 г. и сега е един от шестте в Европа, основани в този период.  

През последните години интересът на публиката към фестивала нараства и често местата не стигат. Около 10-15 % от събитията се разпродават предварително, като има и групови резервации на чужди туристи. Организаторите дори обмислят пускането на автобус от курортите „Златни пясъци” и „Св. св. Константин и Елена” за концертите, разкри Петрова.

„Всички родители се грижат какво ядат децата им, а малко се замислят за звуковата хигиена. Редица изследвания доказват, че слушането на класическа музика има здравословен ефект”, добави още Петрова.